Važan događaj
32

Skaka uoči EYOF-a okupio javne ličnosti: Želim živjeti u gradu o kojem vi govorite

Klix.ba
Sinoć je u ateljeu "Zbirka Zec" Safeta Zeca, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka okupio javne ličnosti, umjetnike i prijatelje, a povod je bio predstojeći EYOF.

Prisutni su se rado odazvali pozivu, želeći oživjeti plamen koji u njihovim mislima nikada nije bio ugašen. Na jednom mjestu zatekli su se ugledni profesori, akademici, pisci, teatarski i sportski radnici. Ovom događaju prisustvovali su Ivica Osim, Abdulah Sidran, Nikola Bilić, Izet Rađo, Ismet Nuno Arnautalić, Amra Madžaraveš, Mevlida Serdarević, Dženana Zlatar, Sead Gološ, Aida Begić, Senad Bašić, Aida Redžepagić, Bogić Bogičević, Ejup Ganić, Zlatko Lagumdžija, Ismeta Dervoz, Semiha Borovac, Edina Papo, Ermin Sijamija, Pjer Žalica, Amir Vuk Zec, Arma Tanović, Nihad i Sead Kreševljaković, Maja Salkić i drugi.

Profesor Zlatko Lagumdžija nije krio oduševljenje te je rekao kako Olimpijadu za mlade u Sarajevu doživljava kao neku vrstu novog početka za generaciju kojoj pripadaju ovo vrijeme i ova zemlja. Doživljava ovo kao uzlet koji, kako se nada, može rezultirati novom zimskom olimpijadom u Sarajevu.

Dr. Ejup Ganić rekao je da je Sarajevo samo po sebi veliki brend u svijetu te da teško možete naći nekoga na bilo kojem kontinentu da ne zna nešto o Sarajevu.

"Sport se vraća u Sarajevo na jedan divan način te će Olimpijada za mlade biti divna poruka koju ćemo iz Sarajeva poslati u svijet. Onima koji pamte Sarajevo iz 1984. godine bit će drago opet vidjeti osmijeh ovog grada", kazao je Ganić.

Glumac Ermin Sijamija zahvalio se gradonačelniku Skaki što je okupio značajan broj javnih ličnosti i što ga iznimno zanima mišljenje ljudi koji žive u gradu, u njemu djeluju, i koji svojim idejama mogu pomoći uspješnoj realizaciji.

Glumica Arma Tanović podvukla je da su uloženi izuzetni napori da Evropska olimpijada za mlade bude u Sarajevu te da je to za svaku pohvalu, zato što je populacija od 14 do 17 godina najviše pogođena autodepresivnom stvarnosti u kojoj živimo. Ona misli da će na simboličan način ovaj događaj pomoći da ta djeca grade ljepšu budućnost te da kroz nju trebaju povjerovati u svoj jači identitet.

Evropska olimpijada za mlade u Sarajevu počinje 9. februara 2019. godine.