Sudnica kao poklon
181

Skaka u Hagu dogovarao detalje za otvaranje Informacionog centra Haškog tribunala u Sarajevu

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se danas u Hagu na odvojenim sastancima sa sucima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmelom Agiusom i Theodorom Meronom koji je ujedno i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove IRMCT.

Razgovarano je o aktivnostima vezanim za funkcioniranje Informativnog centra Haškog suda u Sarajevu. 
Tokom razgovora, gradonačelnik Skaka je ukazao na historijski značaj i ulogu Haškog tribunala, ističući da je Grad Sarajevo do sada učinio niz koraka na pripremi realizacije projekta informativnog centra koji je od suštinske važnosti za cijeli region i proces pomirenja. 


Shodno Memorandumu o razumijevanju između Tribunala u Hagu i Grada Sarajeva, koji je potpisan 29. novembra 2016. godine, uspostavljen je Informativni centar.

Centar će biti smješten u Vijećnici i podržan adekvantnom opremom. 
Mandat Informativnog centra Sarajevo je da pruži javnosti ažuran, direktan i siguran elektronski pristup svim javno dostupnim spisima Haškog tribunala i arhivskom materijalu sadržanom u online bazama podataka MKSJ.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Centar neće biti pasivni čuvar arhiva Haškog tribunal. Ova institucija će imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju", kazao nam je gradonačelnik Skaka. 


Ono što je zanimljivo istaći jeste da je dogovoreno da Haški tribunal Informativnom centru Haškog suda u Sarajevu pokloni cijelu sudnicu u kojoj se svih ovih godina sudilo ratnim zločincima, koja će biti prenesena u Vijećnicu, gdje će svi posjetitelji moći detaljnije pogledati u kakvoj je sudnici suđeno za najteže zločine počinjene u ratu u BiH.

Zvanično otvaranje Informacionog centra trebalo bi biti početkom 2018. godine.

Gradonačelnik Skaka će u Hagu danas predvoditi delegaciju Grada Sarajeva, koja će prisusutovati ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastancima je prisustvovala i ambasadorica BiH u Holandiji Mirsada Čolaković.