Saradnja gradova
101

Skaka u Beču razgovarao o obnovi Stare željezničke stanice na Bistriku

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i gradonačelnik Beča Michael Häuple dogovorili su zajedničku konferenciju u Sarajevu početkom iduće godine, koja će okupiti lidere gradova regiona i gradova Centrale Evrope.

Beč već godinama važi za najbolji grad za život na svijetu, a gradonačelnik Häuple prihvatio je prijedlog da početkom naredne godine Grad Sarajevo i Grad Beč organiziraju zajednički skup.

"Mi, kao gradovi, možemo učiniti mnogo više, jer su odnosi fleksibilniji za razliku od onih na državnom nivou", rekao je Häuple tokom današnjeg susreta u Beču sa Skakom.

Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo susretom, a Beču i Austriji se zahvalio za dosadašnju pomoć Sarajevu i BiH, posebno naglasivši ulogu gradonačelnika Häuplea koji je više od 20 godina na čelu Beča što potvrđuje kako građani prepoznaju rezultate.

"Želimo intenzivirati saradnju glavnih gradova na svim nivoima, razmjenjivati informacije, iskustava iz različitih oblasti. Produkt te saradnje bit će konkretni projekti koji su od interesa za građane. Sarajevo je grad u kojem mi ne živimo jedni pored drugih nego jedni sa drugima", istaknuo je Skaka.

Bilo je riječi i o obnovi Stare željezničke stanice u sarajevskom naselju Bistrik koju ovagradska administracija želi revitalizirati.

"Taj reprezentativni objekt velike historijske vrijednosti mogao bi biti mjesto susreta, kulturnih događaja i historijske postavke“, naveo je Skaka.

U fokusu susreta bilo je i planirano organiziranje manifestacija "Dani Sarajeva u Beču", odnosno "Dani Beča u Sarajevu" sa ciljem promocije kulture i turizma, te zbližavanja umjetnika i građana ova dva grada.

Također, razgovaralo se i o razmjeni znanja i iskustava u pogledu provođenja projekata tzv. pametnih gradova te o primjeni javno-privatnog partnerstva kao razvojnog modela.

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom boravi u službenoj posjeti glavnom gradu Austrije, Beču i to na poziv gradonačelnika Häuplea.