Brojni planovi
138

Skaka: Tokom Olimpijade smo bili centar svijeta zbog naše svijesti, Formula E je naša nova pobjeda

Piše: Dž. L.
Abdulah Skaka (Foto: D. S./Klix.ba)
Abdulah Skaka (Foto: D. S./Klix.ba)
Veliki projekti realizovani su u gradu Sarajevu u 2018. godini, a građani su, kao i gradonačelnik Abdulah Skaka, zasigurno najponosniji na historijsko pokretanje Trebevićke žičare. U razgovoru za Klix.ba Skaka je govorio o društveno-ekonomskoj situaciji Sarajeva i budućim planovima za razvoj grada u koje, kako kaže, kreće već od prvog januara 2019. godine.

Na početku razgovora s gradonačelnikom odmah smo se osvrnuli na 6. april 2018. i svečano otvorenje žičare.

"Ovaj emotivni događaj trasirao je našu misiju da pozitivnim događajima Sarajevo vratimo u udarne vijesti svjetskih medija, ali i da dokažemo sebi kako itekako možemo raditi velike stvari. Kao društvo i kao država moramo težiti takvim događajima i velikim projektima", kazao nam je Skaka.

On potom ističe kako su u godini na izmaku mnoge druge važne stvari, pored žičare, ostale u sjeni. Za njega je posebno značajna obnova Olimpijskog muzeja. Kako kaže Skaka, to je još jedan simbol koji se vraća Sarajevu.

Također, Grad Sarajevo daje punu podršku uspostavi stalne postavke Galerije Berber, a nakon obnove JU "Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI Sarajevo", pokrenuta je i procedura za izgradnju muzeja.

"Podrška umjetnosti i zaštita kulturno-historijske baštine jedan je od naših prioriteta. Počeli smo obnovu Bijele tabije kako bismo je zaštitili od propadanja i revitalizirali. Tim Gradske uprave radi na mnogo projekata koji su, shodno kompleksnosti svakog pojedinačnog projekta, u različitim fazama, poput obnove javnih česmi, fontana i šadrvana, obnove fasada u užem gradskom jezgru, iluminacije značajnih objekata koji su simboli grada, obogaćivanja sadržaja na Trebeviću, a privodimo kraju i neke ranije započete projekte poput izgradnje biciklističe staze i organizovanja EYOF-a", ističe Skaka.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kada je riječ o Sarajlijama i Sarajkama, Skaka kaže kako je u 2018. najponosniji na njihovu reakciju na promociju bolida Formule E, kojom je Sarajevo ozvaničilo namjeru da bude grad domaćin trke Formule E.

"Građani su prepoznali da je ova ideja dobra za promociju Sarajeva u globalnim okvirima, da to nije lokalna priča, nego svjetski događaj koji će Sarajevo povezati sa svjetskim sportskim imenima, najvećim tehnološkim kompanijama i najznačajnijim globalnim medijima. Mi smo tokom Olimpijade bili centar svijeta, ali ne zbog kamera koje su bile u Sarajevu, već zbog naše svijesti da smo u toku sa civilizacijskim dostignućima u svim oblastima, od sporta, medija, kulture, poslovanja, transporta... Ponovo imamo mladu generaciju naših sugrađana koja je u toku sa civilizacijskim dostignućima i svjetskim trendovima. Ako Sarajevo dobije Formulu E, to će biti velika pobjeda ove generacije koja teži novim razvojnim tehnolgijama, pametnom gradu, ekologiji, obnovljivim izvorima energije i slično", smatra Skaka.

Unapređenje kvaliteta života

Grad Sarajevo jedna je od prvih institucija u državi koja je usvojila budžet za 2018. godinu u iznosu od 18.372.170,80 KM. U novoj godini, govori nam Skaka, Gradska uprava namjerava realizovati nekoliko projekata čiji je cilj konkretno i mjerljivo unapređenje kvaliteta života u Sarajevu.

"Sarajevo se ubrzano razvija i mi vjerujemo da smo pozitivna pokretačka energija. Već ove godine smo započeli obnovu fasada u centru grada, što će doprinijeti energetskoj efikasnosti, ali i ljepšem izgledu. U budžetu za narednu godinu smo planirali sredstva za nastavak projekta. Ovom prilikom bih spomenuo i projekt koji se nadovezuje na prethodni, a to je uklanjanje grafita. Prema urađenom elaboratu, projekt podrazumijeva fasade koje su najviše 'stradale' od grafita. U fokusu su tvrde podloge i one fasade koje su u najužem centru grada. Također, važno je napomenuti da je na početku mandata napravljena reorganizacija gradske administracije u sklopu čega je napravljena jedinica za međunarodne fondove, što je do sada rezultiralo privlačenjem više od dva miliona KM namjenskih sredstava, što je prvi put da ova administracija ozbiljno koristi prilike koje pružaju međunarodni fondovi", pojasnio nam je gradonačelnik.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ni za proteklu godinu Skaka nije zadovoljan čistoćom grada, što je često znao govoriti. Kaže kako je pokušao u nekoliko interventnih akcija utjecati na poboljšanje čistoće grada. Podsjeća na akciju čišćenja korita rijeke Miljacke od kamenja, rastinja, mulja i glodara.

"Ono što nama treba je ozbiljan elaborat i strategija kojom će biti definisano gdje smo, koji su problemi, gdje želimo biti za 10, 15 i 20 godina i koji su koraci koje moraju poduzeti svi segmenti društva. Grad Sarajevo je spreman finansirati izradu jedne takve strategije na osnovu iskustva gradova koji su riješili problem čistoće i odlaganja otpada", rekao nam je Skaka.

Gradska uprava nedavno je najavila nastavak realizacije projekta promocije Sarajeva kao regionalnog i evropskog univerzitetskog centra. Plan je privući u Sarajevo studente iz regiona, Evrope i svijeta. Iako su procedure za strance postale dosta komplikovanije u BiH zbog migrantske krize, Skaka kaže kako Sarajevo mora početi raditi i vjerovati da će postati regionalni i evropski univerzitetski centar.

"Sarajevo to može i Grad će pomoći našim univerzitetima da stvorimo sinergiju i krenemo korak po korak rješavati izazove na tom putu", ističe Skaka.

Na pitanje o promjeni natpisa na ploči na ulazu u Vijećnicu, Skaka nije želio govoriti mogo. Iako nam je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić ranije kazao kako uopće nije poznato ko je postavio ploču na Vijećnici te da pojedine institucije nisu pokazale interes da budu dio ove priče, Skaka kaže kako je najvažnije da je Gradsko vijeće uspostavilo relevantnu komisiju koja može riješiti ovo pitanje.

Nova godina, nova prilika

Gradska uprava će u 2019. godini tradicionalno prvo darovati prvo novorođeno dijete, a nakon toga se svim snagama okreće organizaciji EYOF-a.

"U toku su pripreme za organizaciju spektakularnog Svečanog otvaranja EYOF-a planiranog na stadionu Asim Ferhatović Hase. To će biti događaj za pamćenje. Do sada je prijavljeno učešće ekipa iz 46 zemalja i više od 2.000 takmičara i članova delegacija. Grad Sarajevo vodi aktivnosti kako bi na vrijeme osigurali sve neophodno za doček brojnih delegacija i takmičara i kako bi sve proteklo u najboljem redu", kaže Skaka.

Zimske radosti u glavnom gradu BiH u 2019. dodatno će obogatiti i skijalište i sankaške staze na Trebeviću koje će biti spremne za novu sezonu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

I ovu Novu godinu gradonačelnik Sarajeva će dočekati sa svojim sugrađanima i gostima grada ispred Vječne vatre uz hitove Harija Varešanovića. Kao i prethodnih godina nakon toga će obići dežurne službe, čestitati im Novu godinu i zahvaliti im se što brinu, kako kaže, o redu, sigurnosti, imovini, zdravlju i životima gostiju i sugrađana.

"Nova godina je nova prilika, započnimo je novom pozitivnom energijom", poručio je Skaka na kraju razgovora.