Sastanak u Podgorici
25

Skaka s gradonačelnikom Pekinga: Jačati ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma

Klix.ba
Gradonačelnici Sarajeva i Pekinga Abdulah Skaka i Chen Jining dogovorili su danas tokom susreta u Podgorici jačanje saradnje, posebno u oblasti turizma. Tokom vrlo srdačnog razgovora prvih ljudi glavnih gradova BiH i Kine zajedno sa saradnicima, gradonačelnik Pekinga Jining prihvatio je poziv da dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu.

Također, dogovoreno je niz aktivnosti na uspostavljanju snažnijih ekonomskih veza i boljem povezivanju glavnih gradova BiH i Kine.

"Imali smo vrlo sadržajan susret koji će, vjerujem donijeti, značajne pomake posebno u interesu građana Sarajeva, ali i cijele BiH. Moj sagovornik je istakao da je Sarajevo izuzetno zanimljivo i u turističkom smislu za građane Pekinga", rekao je Skaka nakon sastanka.

Gradonačelnik Pekinga pozvao je gradonačelnika Sarajeva da predvodi delegaciju zvaničnika, predstavnika turističke zajednice i novinara koja će posjetiti Peking i napraviti turističku promociju Sarajeva.

"Smatram to izuzetno dobrom prilikom da predstavimo naš grad u najboljem svjetlu. Turizam je u fokusu djelovanja ove gradske uprave i učinit ćemo sve da ovakve šanse iskoristimo na najbolji način", rekao je gradonačelnik Skaka.
Također, gradonačelniku Pekinga je ponuđeno da i glavni grad Kine, na isti način predstavi svoju ponudu u Sarajevu.

U tom svjetlu razgovarano je i o uspostavi direktne avio-linije Sarajevo-Peking koja bi bila dodatni poticaj, a za šta su sagovornici iz Kine pokazali poseban interes. Dogovoreno je da se aktivnosti u ovom smislu nastave u konsultacijama sa nadležnim državnim tijelima.

Sastanak Skake i Jininga je održan na marginama Drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova centralne i istočne Evrope i Kine koji se održava u Podgorici. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović.