|

Skaka pozvao građane: Vjerske blagdane u Sarajevu smo uvijek obilježavali zajedno

Skaka pozvao građane: Vjerske blagdane u Sarajevu smo uvijek obilježavali zajedno
163
Klix.ba
10.8.2019. u 13:23
48
komentara
163

dijeljenja
Skaka pozvao građane: Vjerske blagdane u Sarajevu smo uvijek obilježavali zajedno Foto: D. S./Klix.ba
Grad Sarajevo u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo poziva sve sugrađanke i sugrađane da zajedno obilježe Kurban-bajram uz svečanost koja će okupiti stanovnike Sarajeva, ali i goste iz drugih gradova BiH, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.
On ističe da se radi o jedinstvenoj manifestaciji koja prati tradicionalne vrijednosti Sarajeva gdje su se vjerski blagdani uvijek obilježavali zajednički, otvorenih srca i bliskih odnosa sa rodbinom, prijateljima i komšijama.

"Bajram donosi radost svim muslimanima širom svijeta i uvijek otvara vrata domova za naše porodice, za sve goste koji žele podijeliti sa nama radost. Ljepota i prednost življenja u Sarajevu, posebno se prepoznaje za blagdane kada se u najboljem svjetlu pokažu tradicionalne vrijednosti I običaji naroda koji žive u našem gradi. Ta specifičnost uvijek iznova probudi iskrenu povezanost sa porodicom, prijateljima i komšijama. Decenije očivanja tradicijske kulture, inspiracija su za svaki novi napor da u našem gradu predstavimo onaj najskriveniji i najbolji dio nas. Zato se posebno radujem , da zajedno večernje sate prvog dana Kurban-bajrama provedemo zajedno", naveo je Skaka.

Sadržaj programa duhovne muzike pomno je pripremljen u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, a bit će realiziran u nedjelju 11. augusta u 20:30 sati u Titovoj ulici, ispred Vječne vatre.

"Živimo u vremenu kada se nameću druga pravila, a moderno doba donosi nove izazove, ali znamo da niti jedna biljka bez korijena ne može opstati! Posebno je u Sarajevu u posljednje vrijeme izražena potreba pojedinaca da destruktivno djeluju na ukupnu atmosferu u gradu. To naravno nije osnovano niti je potrebno ali na žalost to im je jedini način da budu primjećeni u društvu. Nasuprot tome, želim da uvijek prepoznajem ono dobro u djelima i ljudima. Želim da ovaj Bajram donese toplotu i zadovoljstvo u srca naših ljudi, a da bajramske želje i poruke budu primjenjene", ističe Skaka.

Zato, kako navodi, smatra da je ova inicijativa zajedno sa Medžlisom Islamske zajednice lijepa prilika da se građani okupe i podjele sreću zajedno.

"Vjerske blagdane u Sarajevu smo uvijek obilježavali zajedno. Vjerujem u naše jedinstvo, u jedinstvo naših naroda u potrebu da poštujemo i cijenimo ono sto je naše. Vidimo se", poručio je gradonačelnik Sarajeva izražavajući zahvalnost svima koji su podržali inicijativu
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...