Veliki umjetnik
69

Skaka: Odlazak Sabahudina Kurta je nenadoknadiv gubitak, Sarajevo će ga uvijek pamtiti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je jutros preminuo doajen sarajevske muzičke scene i poznati bh. pjevač Sabahudin Kurt, a vijest o njegovoj smrti rastužila je sve one koji su poštovali njegov lik i djelo. Žal za velikim umjetnikom na Facebooku je podijelio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

"Duboko me je rastužila vijest da nas je u 83. godini napustio veliki umjetnik Sabahudin Baho Kurt, Sarajlija čiji je cijeli životni put bio vezan za glavni grad Bosne i Hercegovine. Generacije su odrastale uz njegove nezaboravne izvedbe i kompozicije. Grad Sarajevo je počašćen što je Baho bio naš sugrađanin i jedan od naših vrsnih umjetnika. Naši stariji sugrađani se sjećaju ponosa koji su osjećali kada je upravo Baho bio odabran da predstavlja bivšu državu na prvom takmičenju Eurovizije. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Porodici upućujem iskreno saučešće. Sarajevo će zauvijek pamtiti svog Bahu", napisao je Skaka.

Podsjećamo, kompozicijom Srđana Matijevića "Život je sklopio krug" Kurt je 1964. godine u Kopenhagenu predstavljao Jugoslaviju na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope i postao prvi bh. pjevač koji je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu. Nakon Eurosonga uslijedili su brojni nastupi u inozemstvu, među kojima je i 17 turneja po Sovjetskom savezu.

S muzičke scene se povukao početkom 2007. godine, nakon infarkta i operacije. Odlučio se na život u prirodi u Gornjem Vlakovu u blizini Sarajeva.