8. oktobra
173

Skaka o otvaranju Olimpijskog muzeja: Sarajevo je primjer mnogim metropolama

N. V.
Ceremonija otvaranja Olimpijskog muzeja u Sarajevu predviđena je za 8. oktobar, a sve završne pripreme su privedene kraju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se javnosti obratio povodom otvaranja muzeja i kazao da će se gradom vijoriti zastave zemalja učesnica ZOI-a '84 i EYOF-a 2019.

"Kao gradonačelnik Sarajeva, želim s vama podijeliti zadovoljstvo što ponovo otvaramo vrata Olimpijskog muzeja. Iako je bio uništen i zapaljen tokom agresije na BiH zahvaljujući borcima Armije BiH i građanima Sarajeva, ovaj Muzej će ponovo biti dio naše kulture.

Sve vrijednosti koje čine svako društvo odvažnim, a Sarajevo ih ima i kroz olimpizam, brižno je za našu budućnost sačuvao gospodin Edin Numankadić i Olimpijski Savez BiH kojima se ovom putem zahvaljujem. Čin otvaranja Muzeja poklanjamo nama, Evropi i svijetu", rekao je Skaka.

Dodao je još da će otvaranje muzeja poslati poruku "koja ujedinjuje ljude, čuva vrijednost, a kreira budućnost", te da je Sarajevo "grad primjer mnogim metropolama".

"Tog 8.10.2020. godine, Sarajevom će se vijoriti zastave zemalja učesnica na olimpijskim događajima kojima smo bili domaćini. Olimpijada 1984. i EYOF 2019., ispisali su stranice koje ćemo u Olimpijskom muzeju dijeliti sa svima, ali ostaviti prostor i za nove uspjehe. Ovo će biti kuća, posebno namijenjena djeci i omladini. Kada sam bio dijete Muzej je gorio, a sada naša djeca trebaju živjeti u boljem svijetu za koji smo mi odgovorni. Zato, ja vjerujem u njihove uspjehe i snove. Svako dijete može promjeniti svijet", poručio je Skaka.