"Glasnici mira"
145

Skaka i gradonačelnici iz cijelog svijeta potpisali Sarajevsku deklaraciju

A. D.
Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, u narednih godinu dana, predsjedavat će međunarodnom asocijacijom „Gradovi glasnici mira“ (IAPMC) – istaknuto je na današnjoj press konferenciji održanoj povodom završetka 30. Generalne skupštine ove ugledne UN-ove asocijacije.

"Za glavni grad Bosne i Hercegovine ovo je izuzetno priznanje, ali i velika odgovornost pogotovo danas, kada je više nego ikad, tako potreban glas mira i stabilnosti, povezivanja i zbližavanja ljudi različitih vjera, tradicija i civilizacija. Mi smo ohrabrenje, podsticaj da se shvati i prihvati na primjeru Sarajeva da je moguće živjeti zajedno“, kazao je gradonačelnik Skaka.

Lokalne vlasti, gradovi i općine, smatra Skaka, mogu daleko više doprinijeti učvršćivanju mira kroz međunarodnu saradnju i podršku.

"Njihova vitalnost i dobro poznavanje potreba svojih stanovnika čini ih humanijim i sposobnijim da lakše shvataju i efikasnije reaguju u kriznim situacijama“, istaknuo je prvi čovjek Grada Sarajeva.

Ovaj međunarodni događaj za Grad Sarajevo je bio je i idealna prilika da nastavi institucionalno širiti međunarodne veze, jačati poziciju i prisutnost u gradovima Evrope i svijeta. Gradonačelnik Skaka je imao radne sastanke sa svojim kolegama gradova: Coventry-a iz Velike Britanije, prvim gradom s kojim se Sarajevo pobratimio, Aušvica, Kotora, Volgograda, Prilepa.

Na Sarajevskoj generalnoj skupštini, Gradovi Prilep i Sremski Karlovci, zvanično su postali članovi velike porodice evropskih i svjetskih gradova glasnika mira.

U protekla dva dana, u fokusu Generalne skupštine IAPMC su bile danas veoma aktuelne teme: Promocija kulture mira u 21. stoljeću, UN ciljevi održivog razvoja: Učiniti gradove inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim, te migracije stanovništva i ulogu gradova i njihovo djelovanje na posljedice ovog fenomena.

Sarajevski susret gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih vlasti evropskih i svjetskih gradova nositelja mira završen je usvajanjem Sarajevske deklaracije, kao doprinos misiji u izgradnji zajedničke budućnosti solidarnosti i mira evropskog i svjetskog civilnog i demokratskog društva.

Uoči zasjedanja Skupštine u Historijskom muzeju otvorena je izložba Međunarodni salon antiratne karikature.