Capitals Summmit 2019
48

Skaka domaćin Samita gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka bit će domaćin Samita gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope "Capitals Summmit 2019".

Skup će biti održan u 5. aprila 2019. godine, u petak zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Očekuje se prisustvovo gradonačelnika i visokih delegacija glavnih gradova država iz regije.

Pokrenuta je inicijativa između gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope, kojom bi se kroz intenzivnije kontakte i češće susrete podstakli, ne samo ekonomski razvoj i povezivanje, nego i saradnja u širokom polju razvojih oblasti, posebno turizma, zaštite okoliša, oživljavanja kulturnog naslijeđa i efikasnijeg korištenja evropskih fondova.

Sarajevo je prošle godine bilo domaćin veoma uspješnog trilateralnog sastanka gradonačelnika Sarajeva, Beograda i Zagreba, glavni grad BiH sada će ugostiti gradonačelnike iz cijele regije.

Glavni gradovi mogu biti generatori bržeg napretka cijele regije. Sarajevo se nudi kao inicijator i mjesto susreta, jer postoji jasno uvjerenje da kao regija, primjerice u turizmu, možemo imati ozbiljnu šansu na globalnom tržištu.