{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skaka: Dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom

27.2.2018. u 17:08
11
356
Skaka: Dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom
11
Skaka: Dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom
Abdulah Skaka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom brojnih informacija u javnosti u vezi sa dodjelom priznanja Počasni građanin Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka obratio se javnosti saopćenjem. Skaka navodi da prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku nije dobio potrebnu većinu te da se dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima nagrada bilo kome drugom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na početku saopćenja Skaka pojašnjava da je Počasni građanin Grada Sarajeva priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine koji su se naročito istakli u razvoju Grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostranstvu. Priznanje može biti dodijeljeno i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

"Gradonačelnik Sarajeva ne donosi odluku o izboru Počasnog građanina Sarajeva. Izbor kandidata za dodjelu nagrada se vrši prema propisanoj proceduri, a konačnu odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog nadležne Komisije. U konkretnom slučaju odluka treba biti donesena na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća 28. februara 2018. godine", kazao je Skaka.

Podsjetio je da je na sjednici Komisije za izbor i imenovanja održanoj dana 14. februara 2018. godine razmatran prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Stjepanu Mesiću. Taj prijedlog je dobio podršku svih sedam članova Komisije tj. usvojen je jednoglasno.

"Prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku nije dobio potrebnu većinu. Za taj prijedlog glasalo je tri člana komisije dok su četiri člana bila protiv uz obrazloženje da se nagrada dodjeljuje u skladu sa kriterijima sadržanim u Odluci o priznanjima i nagradama.Potrebno je naglasiti činjenicu da predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća Odluka ne ograničava broj nagrada Počasni građanin Grada Sarajeva. Dakle, dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom", pojasnio je gradonačelnik Sarajeva.

Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom podržava dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva svakom pojedincu koji se značajno istakao u afirmaciji, promociji, razvoju i unaprijeđenju Sarajeva. Također, pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada, sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to, zaključeno je u saopćenju gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: