BiH
0

Sjevernokorejska nuklearna kriza se produbljuje

Klix.ba
Administracija predsjednika Busha je saopćila da je Sjeverna Koreja otkrila da planira započeti proizvodnju nuklearnog oružja.

Kako izvještava Glas Amerike, Glasnogovornik Bijele kuće je danas potvrdio objavljena izvješća da je ta zemlja objelodanila svoje planove prošle sedmice tokom susreta u New Yorku s Jackom Pritchardom, zvaničnikom State deparmtenta koji se bavi pitanjem Sjeverne Koreje.

On je rekao da je Pjongjang naveo da je preradio dovoljno plutonijuma za proizvodnju nekoliko nuklearnih bombi. Glasnogovornik Bijele kuće je dodao da Washington nije u mogućnosti potvrditi tačnost navoda Sjeverne Koreje, koja insistira na direktnim pregovorima s Washingtonom, iako Bushova administracija navodi da želi multilateralne razgovore kako bi se riješila kriza.

U međvremenu je specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju tokom Clintonove administracije William Perry rekao da vjeruje da se Sjedinjene države i Sjeverna Koreja kreću ka ratu, možda već ove godine. On je u izjavi za Washington Post rekao da smatra da Bushova administracija gubi kontrolu nad sjeverno-korejskom nuklearnom krizom, te da nuklearni program Pjongjanga predstavlja neposrednu prijetnju američkim gradovima.

Gospodin Perry je rekao da su njegovi zaključci rezultat susreta koje je u proteklih nekoliko mjeseci imao s američki, kineskim i južno-korejskim zvaničnicima. On je dodao da smatra da će Sjeverna Koreja uskoro testirati nuklearne bojeve glave i da bi ih teroristi mogli nabaviti i upotrijebiti protiv Sjedinjenih država.