"Velika Hrvatska"
58

Sjeverna Makednija se izvinila BiH zbog kontroverzne poštanske markice

D. Be.
Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije uputilo je izvinjenje Bosni i Hercegovini zbog pogrešnih poštanskih markica na kojima je naša zemlja prikazana u granicama Velike Hrvatske.

"Načinjen je nenamjernim propustom pri objavljivanju marke. MVP nedvosmisleno i odlučno odbacuje bilo kakvu povezanost s ovim nesretnim događajem, izražavajući žaljenje svim dionicama, institucijama i građanima BiH", naveli su.

U pismu se navodi da su donesene odluke da se sporne poštanske markice povuku iz upotrebe i poništi cjelokupni tiraž, kao i odluka o razrješenju šefa Biroa filatelije i odluka o razrješenju Savjeta za poštanske marke.

"Zvanično izvinjenje prenijelo je i AD Pošte Sjeverne Makedonije u kojem izražava žaljenje zbog nenamjerne greške i tehničkih propusta u objavljivanju marke", dodali su.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo, Pošta Sjeverne Makedonija predstavila je poštansku markicu posvećenu predsjedavanjem Hrvatske Evropskom unijom na kojoj su prikazane približne granice ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Nakon toga Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uputilo je protestnu notu Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u BiH zbog sporne poštanske markice s približnom mapom Nezavisne Države Hrvatske.

Iz ministarstva su izrazilili zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine NDH na kojoj je, između ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

Sjeverna Makedonija je na dan kada svijet obilježava Dan pobjede nad fašizomom odšampala poštansku marku sa kartom klero-fašističke NDH.