Reagovao i Novalić
3

Sjednice Skupštine KS i Parlamenta FBiH prekinute jer zastupnici imaju važnijeg posla

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U poslijepodnevnim satima nakon pauze prekinuta je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo i to bez obrazloženja. Zastupnici se očito nisu vratili s pauze jer imaju važnijeg posla, a prema riječima premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića sve je učestalija praksa da zastupnici ignoriraju sjednice te ih danas tako na sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije došlo 12.

Zastupnik u Skupštini KS Peđe Kojović kazao je da zbog odsustva zastupnika iz vladajuće koalicije (SDA,SBB, HDZ) nije usvojen izvještaj o radu Vlade KS, koju je, prema njegovim riječima, izabrala ta vladajuća većina.

"Sjednica Skupštine KS je prekinuta jer se neki zastupnici vladajuće koalicije (SDA, SBB, BPS) nisu vratili s pauze i neće se vratiti jer imaju važnijeg posla pa 'nemamo dovoljno ruku'. Prosječna primanja profesionalno zaposlenih izabranih predstavnika u oba tijela su blizu 2.500 KM", kazao je Kojović.

Ostalo je još nekoliko tačaka koje nisu razmatrane na sjednici Skupštine KS, među kojima je i Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2016. godinu.

Da zastupnici u vladajućim strukturama i državnim tijelima imaju važnijeg posla, dokazuje i današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja dokazuje da ni najbolja vlada ne može raditi svoj posao bez odgovorne parlamentarne većine.

"Neprihvatljiva je situacija u kojoj je odbijen izvještaj o radu vlade, usvajanje kojeg bi trebalo biti puka formalnost, zbog toga što sjednici nije prisustvovalo 12 poslanika koalicije", kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Komentirajući činjenicu da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije bilo dovoljno glasova za usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o radu Vlade, Novalić je kazao da ne prihvata objašnjenja pojedinaca da nisu adekvatno obaviješteni o nastavku redovne sjednice.

"Nažalost, sve učestalija postaje praksa da poslanici ignoriraju tematske sjednice kao 'manje bitne'. One nisu manje bitne. One su posvećene problemima građana Federacije i poslanici svojim nedolaskom pokazuju da ih problemi građana ne zanimaju. Tražit ću od šefova klubova poslanika da se pozabave razlozima odsustva s današnje sjednice. Danas nije usvojen izvještaj o radu vlade, a sutra kao žrtva nesavjesnog rada poslanika mogu pasti bitni reformski zakoni. To ne smijemo dopustiti, jer se plašim da bi to moglo imati nesagledive posljedice za reformske procese naše zemlje", istakao je Novalić.

Da vlast očito ne funkcionira na pravi način dokazuje i činjenica što pojedini zastupnici iz Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH ne dolaze na sjednice. Kao razlog navode vaninstitucionalno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Naš nedolazak na sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH je bio odgovor na jednostran i vaninstitucionalni postupak Izetbegovića u vezi revizije presude BiH protiv Srbije. O nedolasku na sjednicu smo blagovremeno obavijestili Kolegij Doma naroda, što je za rezultat imalo i odlaganje sjednice", naveli su u saopćenju Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić koji se nisu pojavili na sjednici Doma naroda državnog parlamenta.

Poručuju da je to i upozorenje svima u BiH da se ne mogu tako ponašati i da nijedna odluka u institucijama BiH se ne može donijeti bez bilo kog naroda.

Dodatno, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da poslanici ove stranke neće prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer, prema njegovim riječima, SNSD nije dio vlasti na nivou.