BiH
1

Sjednicama Vlade USK-a od danas prisustvuje predstavnik sindikata

FENA
U Bihaću je danas održana sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), kojoj je prisustvovao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH za USK, Muhamed Mahmutović, a s takvom praksom nastavit će se i ubuduće.

Ova novina u radu Vlade USK-a, koja će, kako je istaknuo Mahmutović, u praksi osnažiti saradnju izvršne vlasti i Sindikata, uvedena je na inicijativu premijera USK-a Hamdije Lipovače.

Ministri su danas, između ostalog, usvojili Prijedlog zakona o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija, te plan i program rada Pedagoškog zavoda USK-a za školsku 2012./2013. godinu.

Prihvaćen je i Prijedlog uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i učesnicima u građenju i prijedlog odluke o pokretanju otvorenog postupka s međunarodnom objavom za odabir najpovoljnijeg ponuđača za projekat "Ekoremedijacija za zaštitu okoline i razvoj USK-a.

Data je saglasnost na Ugovor o vanlinijskom prijevozu učenika Osnovne škole "Otoka" i "Prve osnovne škole" iz Bosanske Krupe.

Vlada je usvojila programe utroška sredstava iz tekućih grantova za materijalno-socijalnu i pomoć za socijalno-ugrožene kategorije, smještaj u ustanove i u drugu porodicu, te za civilne žrtve rata i porodiljsko bolovanje u ovoj godini.

Najviše pažnje Vlada USK-a posvetila je izvještaju o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za prošlu godinu. Vlada nije zadovoljna radom inspekcija, jedinstven je stav, te su zatražene korjenite promjene i bolji rezultati. V.d. direktoru Kantonalne uprave Nihadu Mujkiću naloženo je da obavi pojedinačne razgovore sa svim ministrima i usaglasi aktivnosti u svakom pojedinom resoru. Zaključeno je i da se pod hitno moraju popuniti radna mjesta inspektora.

Ministrici za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Sinhi Kurbegović upućene su čestitke za pokretanje novog projekta iz oblasti zaštite okoliša. To je ministarstvo prema Centru za međunarodnu saradnju i razvoj iz Republike Slovenije apliciralo za financiranje projekta. Svrha projekta je identifikacija, obnavljanje i zaštita prirodnih resursa u USK-u, pomoću prirodnih sistema i procesa koristeći tzv. zelenu tehnologiju "ekoremedijacije", koja povezuje okolišni, ekonomski i društveni razvoj u rješavanju postojećih problema u okolišu.

Osnovni je cilj projekta da se bogatstvo prirodnih resursa na prvom mjestu zaštiti, a zatim na odgovarajući način iskoriste potencijali koje ono pruža za razvoj. Partner u projektu bit će Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću.

"Dio aktivnosti od značaja za razvoj turizma bit će proveden na području Nacionalnog parka Una. Ukupna vrijednost projekta je 200.000 Eura", kazala je ministrica Kurbegović.

Vlada je podržala i prijedlog da se finansijski pomogne Jasmini Lipovači, djevojci iz Bihaća, koja boluje od tumora na mozgu i neophodna su joj sredstva za liječenje.