Skupština KS
0

Sjednica završena bez ijednog zaključka o nacrtu budžeta

FENA
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo okončana je večeras bez ijednog usvojenog zaključka koje su predložili zastupnici Stranke za BiH i SDA te inicijativa SDU-a i BPS-Sefer Halilović.

Klub zastupnika SDA u Skupštini KS-a predložio je da se pozove Vlada KS-a da u skupštinsku proceduru "hitno", što znači za dva-tri dana, uputi usaglašen nacrt budžeta Kantona za 2010. godinu, koji će predstavljati zajedničku politiku i stavove Vlade kao kolektivnog organa.

Zaključak nije usvojen, kao ni zaključak Stranke za BiH kojim bi se pozvala Vlada KS-a da uputi u skupštinksu proceduru nacrt budžeta bio on usaglašen ili ne.

Dio opozicije - SDUBiH i BPS-Sefer Halilović, podnio je inicijativu za organiziranje hitne sjednice Skupštine KS-a na kojoj bi se raspravljalo o radu Vlade, ali i izglasavalo nepovjerenje Vladi. Ni ova inicijativa nije usvojena.

Ove rasprave izazvane su usvajanjem nacrta budžeta za koji ministri SDA u Vladi KS-a tvrde da ga je premijer Besim Mehmedić donio nelegalno i sa samo jednim dijelom ministara, što je premijer negirao.

Nakon ovakve rasprave sasvim je jasno da neće moći biti ispoštovani rokovi za donošenje budžeta, jer se nacrt u skupštinskoj proceduri trebao naći do 10. februara.

Drugi dio opozicije - zastupnici SDP-a, još jutros je napustio sjednicu jer se zastupnici SDA i Stranke za BiH nisu htjeli izjasniti o tome da li je koalicija još na snazi.

Skupština KS-a danas je raspravljala o imenovanjima predsjednika i članova skupština javnih preduzeća, a zastupnici SDA su odbili da sudjeluju u raspravi o ovim tačkama dnevnog reda jer su predloženi predsjednici i članovi izglasani na sjednici Vlade na kojoj su ministri SDA bili preglasani.

Prema tome, nije postojala skupštinaska većina koja je bila potrebna za imenovanje ovih tijela.

Na današnjoj sjednici Skupština KS-a usvojila je Odluku o davanju naziva novoformiranim ulicama na području mjesnih zajednica Butmir, Hrasnica I i Stup u općini Ilidža.

U mjesnoj zajednici Butmir formirane su dvije ulice s nazivima "Orlovača" i "Butmirski vrtovi", Hrasnica I dobila je novu ulicu pod nazivom "Šerifići", a Stup ulicu "Lutvije Jukovića Luxa".

Promijenjen je i naziv ulice "Velika aleja" na području MZ "Baščaršija" i novi naziv glasi "Velika aleja Laure Papo Bohorete".