BiH
0

Sjednica Vlade ZDK posvećena zdravstvu

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je pod predsjedanjem premijera Fikreta Plevljaka održala tematsku sjednicu posvećenu razmatranju Informacije o stanju zdravstvene zaštite na području ZDK.

Autor Informacije je Ministarstvo zdravstva ZDK, predvođeno ministricom Senkom Balorda.

"Cilj sjednice je da se kroz širu raspravu dođe do prijedloga koji će u konačnici značiti bolju uslugu za pacijente, a s druge strane i racionalnije korištenje sredstava“, izjavio je premijer Plevljak.

Informacija koju je nakon obilaska svih zdravstvenih ustanova u 12 općina ZDK uradilo resorno ministarstvo, po riječima ministrice Balorde, trebala bi poslužiti za izradu strategije razvoja zdravstvene zaštite na području ZDK do 2018. godine.

Za Kantonalnu bolnicu u Zenici tokom rasprave je ponovljeno da bi trebala prerasti u klinički centar, a ministrica Balorda javno je pohvalila rad domova zdravlja u Visokom, Zavidovićima, Tešnju i Doboj-Jugu, dok je izrazila iznenađenje činjenicom da Dom zdravlja u Zenici nije opremljen aparatom za mamografiju.

Tematskoj sjednici, osim članova Vlade, prisustvovali su direktori svih domova zdravlja, dviju bolnica, triju kantonalnih zavoda, predstavnici općina, predstavnici ZDK u višim nivoima vlasti, stranački lideri i predstavnici Ministarstva zdravstva FBiH.