Nova praksa
22

Sjednica Vlade KS-a održana u Ilijašu: Na dnevnom redu najviše tema o zdravstvu

FENA
Vlada Kantona Sarajevo održala je danas sjednicu u Ilijašu, gdje su informisani o potrebama ove lokalne zajednice, a premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je najavio da će održavanje sjednica u općinama kantona u budućnosti biti praksa.

Na taj način, dodaje, čelnici kantona će više biti sa predstavnicima nižih nivoa vlasti i građanima.

Sa domaćinima je danas potpisan Ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje sportskih tribina na gradskom stadionu i drugih popratnih objekata, a općinski načelnik Akif Fazlić je kazao da je ovo značajan korak za unapređenje društvenog života u Ilijašu.

Premijer Zolj je pohvalio angažman predstavnika Općine Ilijaš te naglasio da zaslužuju svaku vrstu podrške.

"Posebno su mi dragi projekti, koje smo danas čuli, a koji imaju više investitora, za jedan od projekata sredstva je izdvojio i Grad Dubrovnik. To govori o kvalitetu njihovog angažmana", istakao je Zolj te najavio podršku ovoj općini u budućnosti.

Vidljiv je, kaže, napredak u Ilijašu i okolini, a siguran je da bi sa većim budžetom bilo mjesto u kojem bi mnogi željeli živjeti.

Sjednica u Ilijašu je bila redovna, a veliki broj tačaka odnosio se na zdravstvo. Pored ostalog predstavljena je studija stanja stanovništva.

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj navodi da nije zadovoljna stopom nataliteta, iako je bolja nego u drugim kantonima.

"Više se ljudi rađa nego što umire, ali ne u mjeri kakvu bi željeli", istakla je Ademaj te dodala da se mora raditi da se ta slika promijeni u korist nataliteta.

Također, navodi ministrica, pokrenut je dijalog u vezi s preventivnim mjerama protiv zagađenja zraka u Sarajevu tokom zimskih mjeseci. Naglašava da je utjecaj na zdravlje evidentan te da se mjere i konkretni koraci moraju napraviti što prije.

Na sjednici je bilo govora i o izmjenama Odluke o proširenom obimu prava ratnih vojnih invalida s ciljem poboljšanja pomagala.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić izdvojio je tačku koja se tiče institucijalne podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, s akcentom na jačaje poduzetničke volje kod mladih ljudi. To je, kaže, jedna od stavki godišnjeg programa.

"Vidimo da se mladi teško odlučuju za vlastiti biznis, da krenu dalje od ideje. Odlučili smo da to promijenimo", naglasio je Šabić.

Također, koncesije su dio godišnjeg programa, naveo je Šabić, a donesena je odluka da se formiraju komisije koje će razmotriti da li postoji javni interes za dvije male hidrocentrale na Bosni u općini Ilijaš.