{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjednica Vijeća ministara BiH

F
14.9.2009. u 17:12
0
0
Sjednica Vijeća ministara BiH
0
Sjednica Vijeća ministara BiH
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog osnova za vođenje pregovora za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2008. godini.
Sporazumom će biti omogućeno osiguranje finansijskih sredstava u ukupnom iznosu od 60 miliona eura, i to donacija u iznosu od četiri miliona i kreditnih sredstava u iznosu od 56 miliona eura.

Iz ovih sredstava s 10 miliona eura kredita i četiri miliona eura donacije bit će finansiran projekt „Snabdijevanje vodom i uklanjanje otpadnih voda Banja Luka“, a s 46 miliona eura kredita projekt „Vjetroelektrana Hercegovina“.

Kreditni uslovi bit će precizirani posebnim sporazumom s KfW-om.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o upisu preostale dvije trećine obaveza Bosne i Hercegovine u MDRI (Inicijativa multilateralnog finansiranja umanjenja duga) Međunarodne asocijacije za razvoj – IDA.

Donošenjem Odluke prihvaćen je upis preostale dvije trećine obaveza u ukupnom iznosu od 37.425,00 KM kako bi se osnažilo učešće BiH u Međunarodnoj asocijaciji za razvoj.

Donesena je i Odluka o odobravanju 177.023,00 KM iz tekuće budžetske rezerve Uredu ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za isplatu plaća i naknada zaposlenim te troškova zakupa, čime će biti ispunjen još jedan uslov u procesu liberalizacije viznog režima.

Donošenjem Odluke finansijski se podržava rad Ureda ombudsmena za ljudska prava BiH i nastavak procesa spajanja entitetskih institucija ombudsmena s Uredom ombudsmena BiH, koji je započeo 1. marta ove godine.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 20.000,00 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu u korist Saveza gluhih i nagluhih BiH, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora.

Ovom odlukom Vijeće ministara BiH želi omogućiti nastavak rada Saveza gluhih i nagluhih lica, koji okuplja 20.000 članova iz 21 udruženja iz BiH, s obzirom da je njegov opstanak doveden u pitanje zbog nedostatka novca.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda nacionalnog koordinatora za projekt HiPERB, donijelo je Odluku o imenovanju Komisije za nabavku usluga projekt-menadžera i Nadzornog organa za Projekt rekonstrukcije bolnice Kasindo - „Paviljon Srbija“.

Imenovanjem članova Komisije u kojoj će biti predstavnici Vlade Republike Grčke i Vijeća ministara BiH realizira se projekt koji se implementira na osnovu Aneksa Sporazuma o petogodišnjem programu razvojne saradnje 2006. - 2011. između Vijeća ministara BiH i Republike Grčke.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Dopunu Priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovni godišnji Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija za 2009. godinu.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da Dopunu Priloga institucija BiH za redovni godišnji Izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2009. godinu dostavi Evropskoj komisiji, najkasnije do 15. septembra 2009. godine.

Ovaj dopunjeni prilog institucija sadrži aktivnosti nadležnih entitetskih i državnih institucija o ostvarenom napretku u procesu implementiranja političkih i ekonomskih kriterija, odnosno evropskih standarda za period juni - septembar ove godine, a uključuje i određene informacije za period 30.9.2008. - 4.6.2009. godine, koje u junskom prilogu nisu bile dostavljene Evropskoj komisiji.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je dopis Samostalnog sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kojim se Vijeću ministara BiH prezentiraju problemi u funkcioniranju ove institucije.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH zadužen je, većinom glasova, da ove materijale dostavi Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na daljnje postupanje u skladu s nadležnostima i Zakonom.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerama kontrole bruceloze malih preživara, kojim se definiraju konkretne mjere za unapređenje aktivnosti u suzbijanju ove bolesti.

Izmjenama Pravilnika Ministarstvo je prihvatilo preporuke nadležnih tijela s terena u preciziranju odredbi u vezi s nadležnim inspekcijskim organima, termina termičke obrade, starosne dobi životinja koje se vakcinišu i dostavljanja izvještaja.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Službi za poslove sa strancima.

Donošenjem ovog pravilnika, kojim se povećava broj izvršilaca u Službi za poslove sa strancima, Bosna i Hercegovina će ispoštovati obaveze preuzete Memorandumom o razumijevanju o uspostavljanju Imigracionog centra koji su potpisali predstavnici BiH i Delegacije Evropske komisije, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: