Sarajevo
0

Sjednica Vijeća ministara BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog osnova za vođenje pregovora za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2008. godini.

Sporazumom će biti omogućeno osiguranje finansijskih sredstava u ukupnom iznosu od 60 miliona eura, i to donacija u iznosu od četiri miliona i kreditnih sredstava u iznosu od 56 miliona eura.

Iz ovih sredstava s 10 miliona eura kredita i četiri miliona eura donacije bit će finansiran projekt „Snabdijevanje vodom i uklanjanje otpadnih voda Banja Luka“, a s 46 miliona eura kredita projekt „Vjetroelektrana Hercegovina“.

Kreditni uslovi bit će precizirani posebnim sporazumom s KfW-om.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o upisu preostale dvije trećine obaveza Bosne i Hercegovine u MDRI (Inicijativa multilateralnog finansiranja umanjenja duga) Međunarodne asocijacije za razvoj – IDA.

Donošenjem Odluke prihvaćen je upis preostale dvije trećine obaveza u ukupnom iznosu od 37.425,00 KM kako bi se osnažilo učešće BiH u Međunarodnoj asocijaciji za razvoj.

Donesena je i Odluka o odobravanju 177.023,00 KM iz tekuće budžetske rezerve Uredu ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za isplatu plaća i naknada zaposlenim te troškova zakupa, čime će biti ispunjen još jedan uslov u procesu liberalizacije viznog režima.

Donošenjem Odluke finansijski se podržava rad Ureda ombudsmena za ljudska prava BiH i nastavak procesa spajanja entitetskih institucija ombudsmena s Uredom ombudsmena BiH, koji je započeo 1. marta ove godine.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 20.000,00 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu u korist Saveza gluhih i nagluhih BiH, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora.

Ovom odlukom Vijeće ministara BiH želi omogućiti nastavak rada Saveza gluhih i nagluhih lica, koji okuplja 20.000 članova iz 21 udruženja iz BiH, s obzirom da je njegov opstanak doveden u pitanje zbog nedostatka novca.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda nacionalnog koordinatora za projekt HiPERB, donijelo je Odluku o imenovanju Komisije za nabavku usluga projekt-menadžera i Nadzornog organa za Projekt rekonstrukcije bolnice Kasindo - „Paviljon Srbija“.

Imenovanjem članova Komisije u kojoj će biti predstavnici Vlade Republike Grčke i Vijeća ministara BiH realizira se projekt koji se implementira na osnovu Aneksa Sporazuma o petogodišnjem programu razvojne saradnje 2006. - 2011. između Vijeća ministara BiH i Republike Grčke.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Dopunu Priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovni godišnji Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija za 2009. godinu.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da Dopunu Priloga institucija BiH za redovni godišnji Izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2009. godinu dostavi Evropskoj komisiji, najkasnije do 15. septembra 2009. godine.

Ovaj dopunjeni prilog institucija sadrži aktivnosti nadležnih entitetskih i državnih institucija o ostvarenom napretku u procesu implementiranja političkih i ekonomskih kriterija, odnosno evropskih standarda za period juni - septembar ove godine, a uključuje i određene informacije za period 30.9.2008. - 4.6.2009. godine, koje u junskom prilogu nisu bile dostavljene Evropskoj komisiji.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je dopis Samostalnog sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kojim se Vijeću ministara BiH prezentiraju problemi u funkcioniranju ove institucije.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH zadužen je, većinom glasova, da ove materijale dostavi Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na daljnje postupanje u skladu s nadležnostima i Zakonom.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerama kontrole bruceloze malih preživara, kojim se definiraju konkretne mjere za unapređenje aktivnosti u suzbijanju ove bolesti.

Izmjenama Pravilnika Ministarstvo je prihvatilo preporuke nadležnih tijela s terena u preciziranju odredbi u vezi s nadležnim inspekcijskim organima, termina termičke obrade, starosne dobi životinja koje se vakcinišu i dostavljanja izvještaja.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Službi za poslove sa strancima.

Donošenjem ovog pravilnika, kojim se povećava broj izvršilaca u Službi za poslove sa strancima, Bosna i Hercegovina će ispoštovati obaveze preuzete Memorandumom o razumijevanju o uspostavljanju Imigracionog centra koji su potpisali predstavnici BiH i Delegacije Evropske komisije, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.