{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjednica skupštine Međureligijskoga vijeća

F
1.9.2008. u 18:15
0
1
Sjednica skupštine Međureligijskoga vijeća
0
Sjednica skupštine Međureligijskoga vijeća
Danas je u prostorijama Međureligijskog vijeća u Sarajevu održana redovita sjednica Skupštine Međureligijskog vijeća.
Sjednici su prisustvovali kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Međureligijskog vijeća, reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Mustafa Cerić, episkop zvorničko-tuzlanski vladika Vasilije Kačavenda i predsjednik Jevrejske zajednice g. Jakob Finci.

Sjednica je bila posvećena problemu restitucije, gdje je odlučeno da se Međureligijsko vijeće obrati nadležnim državnim institucijama i ponudi svoju pomoć i suradnju pri izradi nacrta Zakona o restituciji.

Članovi Skupštine izrazili su zabrinutost u vezi s činjenicom da u Bosni i Hercegovini, usprkos obećanjima iz 1990. g., ne postoji Zakon o restituciji. Naime, tekst Zakona o denacionaliziranoj imovini početkom ove godine nije dobio podršku poslanika Parlamentarne skupštine BiH, a ne postoji inicijativa da se ovo pitanje pokrene s mrtve točke.

Osim toga, imovina koja bi trebala biti predmet restitucije pod stalnim je pritiskom da se stavi u promet i uzurpira, a na terenu se dešavaju određene nepravilnosti koje će samo još više zakomplicirati povrat imovine, kako crkava i vjerskih zajednica, tako i drugih pravnih i fizičkih osoba, kojima je ista otuđena u ranijem periodu. Ovo se dešava i pored toga što je još uvijek na snazi Zakon o zabrani prometa nacionalizirane imovine.

Također je raspravljano o međusobnom dijalogu i povjerenju te je zaključeno da se u društvu treba razvijati pozitivna klima dijaloga, kako na lokalnoj razini tako i između visokih vjerskih poglavara.

Ovom prilikom najavljujemo kako će Međureligijsko vijeće biti domaćin konferencije posvećenoj borbi protiv proizvodnje, upotrebe i skladištenja kasetne municije, koja će se održati u Sarajevu 28. i 29. listopada 2008. g. Organizatori konferencije su Religije za mir (Religions for Peace), Europsko vijeće vjerskih poglavara (European Council of Religious Leaders), Handicap International za jugoistočnu Europu i Cluster Munitions Coalition.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: