Pročitajte dnevni red
5

Sjednica Skupštine KS zakazana za 12. oktobar

Klix.ba
Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) dogovorili su na današnjoj sjednici da se naredna 45. radna sjednica SKS održi u petak 12. oktobra ove godine s početkom u 09:00 sati, saopćila je Press služba KS.

Usaglašen je i dnevni red ove sjednice na kojem će biti, pored zastupničkih pitanja i inicijativa, razmatrane informacije o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP "GRAS" i o stanju u KJKP "Vodovod i kanalizacija" te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu.

Istim zaključkom Kolegij je prolongirao ranije najavljeno održavanje nastavka 44. radne sjednice sa utorka 09. na petak 12. oktobar ove godine sa počekom u 10:00 sati.

Na nastavku ove sjednice razmatrat će se nacrti strategija razvoja obrazovanja i nauke KS za period 2018-2022. godina te za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanju sa sedmogodišnjim planom implementacije u KS.

Dalje će, kako je planirano, predmet zastupničkog razmatranja biti i: prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na zaključivanje sporazuma između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i javnih ustanova "Željeznički školski centar", "Studentski centar" i "Djeca Sarajeva", o verifikaciji Odluke o spajanju javnih ustanova kulture u Javnu ustanovu "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo"-Prečišćeni tekst, o potvrđivanju razrješenja predsjednika i članova Skupštine Javnog preduzeća "Televizija Kantona Sarajevo", o potvrđivanju imenovanja predsjednika i članova Skupštine ovog javnog preduzeća, o potvrđivanju razrješenja vršilaca dužnosti predsjednika i članova Skupštine KJKP "GRAS" te o potvrđivanju imenovanja predsjednika i članova Skupštine ovog preduzeća.

Zastupnici će također raspravljati i o prijedlozima odluka o davanju saglasnosti na Pravila Javne ustanove "Fond Memorijala Kantona Sarajevo", proširenju djelatnosti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na djelatnost obrazovanja odraslih, koje se odnosi na osnivanje i rad pravnog subjekta za obrazovanje odraslih Centra za edukaciju, razvoj i istraživanje ovog fakulteta, proširenju djelatnosti JU Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo na djelatnost obrazovanja odraslih, kao i o izmjeni Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera.

Prijedlog odluke kojom se usvaja Izvještaj o radu sa finansijskim poslovanjem Univerziteta u Sarajevu za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine naredna je tačka dnevnog reda ovog nastavka sjednice.

Bit će razmatrani i Prijedlog strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2018-2022. godina, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaljučivanje "Ugovora o kupoprodaji nekretnine", zemljišta označenog kao k.č.br. 496/1, u naravi "voćnjak 3 klase, površine 1700m², upisanog u z.k. izvatku broj 1600 KO SP Donji Butmir, između Kantona Sarajevo, kao kupca s jedne strane i Vanovac Zore, Vanovac Fadile i Vanovac Boriše kao prodavaca, s druge strane.

Na ovom dnevnom redu nalaze se i prijedlozi odluke o davanju saglasnosti na Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo za 2017. godinu te o davanju saglasnosti na Program rada sa finansijskim planom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za 2018. godinu.

Zastupnici će raspravljati i o: izvještajima o radu sa finansijskim izvještajem Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći KS za 2017. godinu, radu i finansijskom poslovanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za 2017. godinu, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za prethodnu godinu, JU iz oblasti zdravstva za 2017. godinu (Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Psihijatrijska bolnica KS, "Apoteke Sarajevo", Dom zdravlja KS, Zavod za bolesti ovisnosti KS, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, Zavod za javno zdravstvo KS, Zavod za medicinu rada KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za sportsku medicinu KS i Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS).

Razmatrat će se i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova iz oblasti kulture za 2017. godinu, i to: Kamernog teatra '55, MES-a Međunarodnog teatarskog festivala - Scena MESS, Muzeja Sarajeva, Centra za kulturu KS, Historijskog arhiva Sarajevo te Muzeja "Alija Izetbegović".

Na dnevnom redu naći će se i izvještaji o poslovanju kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za prošlu godinu, i to: "PARK", "RAD", "POKOP", "TRŽNICA-PIJACA", "TOPLANA" i "SARAJEVOGAS".

Naredna tačka ovog nastavka skupštinskog zasjedanja bit će Izvještaj o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

Bit će razmatrani i izvještaji o poslovanju KJKP "Vodovod i kanalizacija", Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, JP "Televizija Kantona Sarajevo", "Gerontološkog centra", Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, kao i o izvršenju sankcija u Kantonu Sarajevo za 2017. godinu.

Na kraju ovog nastavka zastupnici će imati priliku upoznati se sa informacijama o financijskom poslovanju javnih ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za prošlu godinu (zbirno) te o stepenu realizacije skupštinskih zaključaka za čiju je realizaciju zadužena Vlada Kantona Sarajevo.