BiH
6

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo ponovo prekinuta

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Nakon višesatne rasprave na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su sa 18 glasova "za" usvojili Odluku o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanje organizacije i poslovanja javne ustanove Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ministar zdravstva u Vladi KS, Eldan Lokmić, je pojasnio da je Ustavom Federacije BiH utvrđena podijeljena nadležnost za oblast zdravstva između Federacije BiH i kantona. U nadležnosti Federacije BiH je donošenje sistematskih zakona koji regulišu oblast zdravstva, a što podrazumjeva organizaciju zdravstvene službe, osiguranje uslova za zaštitu zdravlja građana i zdravstveno osiguranje, kao sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Međutim, u nadležnosti je kantona sprovođenje federalnih propisa iz oblasti zdravstva, ali i pravo da određena pitanja iz svoje nadležnosti regulišu kantonalnim zakonima odnosno drugim propisima koji ne smiju biti u koliziji s federalnim.

U Kantonu Sarajevo je više od 600.000 stanovnika kojima KCUS pruža odgovarajući nivo zdravstvene zaštite. Pored toga, a s obzirom na visok standard zdravstvene zaštite koji se osigurava u ovom kantonu, prema njemu je izražena i neselektivna migracija stanovništva iz drugih kantona slabije ekonomske moći.

I pored činjenice da je rok za usklađivanje sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti istekao, Federacija BiH još uvijek nije pokrenula inicijativu za preuzimanje osnivačkih prava nad KCUS-om, te iz tih razloga u proteklom periodu ni Kanton Sarajevo nije regulisao pitanje preuzimanja osnivačkih prava nad ovom zdravstvenom ustanovom, ponovljeno je na sjednici.

Obzirom da Federacija BiH nije definisala status KCUS, a sjedište ove zdravstvene ustanove je na području Kantona Sarajevo, Skupština Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, na više sjednica raspravljala o ovome pitanju, jer Kanton Sarajevo najvećim dijelom učestvuje u njenom finansiranju.

Skupština KS je zaključkom preporučila Vladi FBiH da se izjasni u vezi preuzimanja osnivačkih prava, a do sada to nije učinjeno.

Međutim, preuzimanjem suosnivačkih prava drugih kantona nisu rješena i pitanja njegovog finansiranja, kao ni obaveze u pogledu kapitalnih tj. investicionih ulaganja. Finansiranje ovih kantona se vrši na bazi ugovorom preuzetih obaveza za izvršene usluge osiguranicima kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja tih kantona.

S obzirom na sve to, situaciju usložnjava činjenica, da i pored toga što je Kanton Sarajevo suosnivač i uglavnom i finansijer KCUS-a, Ministarstvo zdravstva i Vlada KS nemaju neposredan nadzor nad upravljanjem i rukovođenjem ove najveće zdravstvene ustanove u Federaciji BiH.

Nerazriješeni odnosi između suosnivača KCUS-a, posebno odnosi Federacije BiH i kantona suosnivača, svakako utiču na njegovo funkcionisanje i razvoj, zato ministar ističe da je potrebno regulisati pitanje preuzimanja osnivačkih prava nad zdravstvenom ustanovom.

Lokmić je još pojasnio da je ovo samo jedan u nizu koraka koji će konačno definisati status i osnivačka prava KCUS - a, dodajući da ostaje obaveza da se napravi ugovor između svih ostalih kantona i Parlamenta FBiH koji će ponovo ići na Skupštinu, a poslije toga moći će se izraditi Statut.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Kemal Ademović je kazao da je Kliničkim centrom do sada upravljala Federacija BiH tražeći da ga finansira Kanton Sarajevo, a istovremeno KS nije imao nikakva osnivačka prava kao ni članove u Upravnom odboru.

Većina zastupnika parlamentarne većine je imala slične stavove koji se odnose na finansiranje KCUS-a i nedostatak prava Kantona nad ovom zdravstvenom ustanovom, dok je zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Segmedina Srna-Bajramović najavila da neće podržati ovu odluku jer KCUS-a već ima Statut koji je usvojen.

Zastupnik Bosanske stranke (BOSS) Esed Radeljaš kazao je da Kanton ne bi trebao finansirati KCUS dok se ne utvrde osnivačka prava i dodao da je u zadnjih 15 godina Kanton Sarajevo uložio oko dvije milijarde KM u KCUS.

O nastavku danas prekinute sjednice zastupnici će biti naknadno obaviješteni najavila je predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić.