Burno u Saboru
95

Sjednica Sabora IZ-a za sedam dana, hoće li Hasan Čengić otići sa mjesta predsjednika te institucije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za sedam dana zakazana je redovna sjednica Sabora Islamske zajednice BiH, na kojoj bi između ostalog trebalo biti govora i o neslaganjima o ključnim pitanjima čelnih ljudi krovne zajednice muslimana u BiH, a naročito pozicije predsjednika Sabora, koju obnaša Hasan Čengić.

Za Klix.ba je potvrđeno iz izvora u Islamskoj zajednici da će se sjednica održati 8. jula, ali je riječ o redovnoj sjednici, a ne vanrednoj kako se prvobitno špekulisalo.

Nadolazeća sjednica Sabora čeka se s velikom pažnjom javnosti, nakon što su procurile informacije da postoje brojna neslaganja, prije svega između predsjednika Sabora Hasana Čengića i reisu-l-uleme Huseina Kavazovića. Tako se nakon posljednje sjednice odmah počelo licitirati s podacima o tome ko će imati većinu u Saboru, a navodno su se i sakupljali potpisi za organizovanje vanredne sjednice.

Iz Islamske zajednice do sada se niko nije oglašavao o tim pitanjima, a tek su se mogle pročitati sporadične poruke o jedinstvu koje je neophodno.

Stoga će naredna sjednica 8. jula mnogo toga razjasniti i pokazati, da li čelni čovjek Sabora Hasan Čengić odlazi sa te pozicije, ili su delegati i Rijaset u međuvremenu smirili situaciju za opće dobro.