BiH
0

Sjednica predstavničkog doma FBiH danas će biti nastavljena izjašnjavanjem o zakonu o eksproprijaciji

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, otvorena jučer, bit će nastavljena danas u Sarajevu izjašnjavanjem poslanika o Prijedlogu zakona o ekspropriijaciji u FBiH.

Ovaj tekst uputila je u parlamentarnu proceduru Federalna vlada i njime predvidjela uvođenje po prvi put tržišne protuvrijednosti za nekretnine koje su predmet eksproprijacije (izvlašćenja).

Eksproprijacija se provodi samo u slučajevima kad vlasnik nekretnine i nosilac eksproprijacije ne uspiju sporazumno riješiti pitanje vlasništva, propisano je.

Na dnevnom redu danas će biti i davanje nekoliko saglasnosti Parlamenta za zaključivanje kreditnih aranžmana, namijenjenih za projekte razvoja i zaštite šuma, projekte poljoprivrede, vodonosnabdijevanje općine Gruda te za projekat ruralnog razvoja.

U okviru ove sjednice Predstavničkog doma, jučer su prihvaćeni prijedlozi više zakona, a među njima Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Izmjenama teksta je predviđeno da se pripadnici takozvane narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna ne mogu smatrati braniteljima u smislu ovog zakona te da se njihova prava i prava njihovih porodica uređuju Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodice s djecom. Izmjenama su također unaprijeđena prava članova porodica poginulih boraca te prava članova porodica ratnih vojnih invalida, obrazloženo je.

Rasparava o stanju i perspektivama razvoja elektroenergetskog sektora u Federaciji je posljednja predviđena tačka dnevnog reda za ovu sjednicu.