"Vitalni interes"
62

Sjednica NSRS-a: Dodik poručio da zbog situacije u Crnoj Gori Đukanovića ne želi u BiH

A. D.
Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija
U Banjoj Luci večeras je počela posebna sjednica NSRS-a na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi sa vitalnim entitetskim interesom na dvije odluke Predsjedništva BiH.

Riječ je o povučenom vitalnom entitetskom interesu kada je riječ o zvaničnoj posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta ove godine, kao i o Dodikovoj kvalifikaciji da je štetna po vitalne interese RS-a i odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine (Frontex).

Dodik je u svom obraćanju kazao da je povukao vitalni entitetski interes bez oklijevanja.

"Ja sam i ranije glasao protiv toga da se uputi poziv predsjedniku Crne Gore smatrajući da se ona treba odložiti nakon smirivanja stanja u Crnoj Gori. Smatrao sam da ugrožavanje srpskih nacionalnih prava u Crnoj Gori nije najbolji trenutak da mu se da medijska pažnja u Sarajevu. Glasao sam i drugi put na sjednici Predsjedništva", kazao je on.

Također, Dodik je podsjetio da je Đukanović kasnije rekao da neće doći u BIH, ali da to NSRS ničim ne obavezuje.

Govoreći o vitalnom interesu na Frontex kazao je da "ne želimo da vidimo parkiranje migranata u BiH.

"Ako angažujete Frontex to znači da granica neće biti čvršća. Mislim da treba nastaviti razgovore s Frontexom radi zaštiti svih u BiH. Prethodni saziv Ministarstva sigurnosti je odlučilo da takav manjkav sporazum dostave Predsjedništvu. Mi ne odbijamo razgovore o tome, ali ne možemo prihvatiti da MUP RS-a ne bude uključeno, a nije bilo uključeno u ovaj proces. Prethodno Ministarstvo je ugrozilo vitalni interes RS-a", kazao je Dodik.