BiH
0

Sjednica Gradskog vijeća Sarajeva nije održana jer nije usvojen dnevni red

FENA
Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas nije održana jer vijećnici nisu usvojili dnevni red.

Naime, za predloženi dnevni red glasalo je 11 vijećnika, a devet je bilo suzdržanih.

Kako je kazao predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije Idriz Hodžić, vijećnici te stranke nisu bili za predloženi dnevni red jer nije uvršten prijedlog odluka o verifikaciji mandata vijećnika u Gradskom vijeću.

“Pitali smo se zbog čega dvije tačke dnevnog reda o verifikaciji mandata vijećnika u Gradskom vijeću nisu uvrštene za današnju sjednicu, ako su bile uvrštene u dnevni red 26. sjednice”, kazao je Hodžić.

“Radi se o tome da se sve ovo vrijeme razvlači procedura popune Gradskog vijeća, ne znam iz kojih razloga, da li je razlog opstrukcija rada Gradske uprave ili je neki drugi razlog u pitanju? Činjenica je da sam insistirao da se Gradsko vijeće u punom kapacitetu popuni u skladu sa Statutom i prema Protokolu.

Dok se to ne dogodi pitanje je objektivno mogućnosti našeg učešća u radu takvog vijeća dalje, jer predstoji nam godina i po dana rada, donošenja važnih odluka, i mi moramo obezbijediti statutarnost da ovo Vijeće profukcioniše u skladu da Statutom”, kazao je Hodžić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević je pojasnio kako je nakon provedenih općih izbora određeni broj vijećnika zbog odlaska na druge funkcije napustio GV, pa je i broj vijećnika sa 28 smanjen na 24.

“Općinska vijeća Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad su nakon toga imala obavezu da delegiraju nove vijećnike, odnosno da izaberu nove predstavnike u GV Grada Sarajeva. Ta delegiranja su upućena Centralnoj izbornoj komisiji na potvrdu. Kako potvrda njihovih mandata od Centralne izborne komisije nije još stigla u Gradsko vijeće, to nije moglo biti ni stavljeno na dnevni red”, kazao je Ivanišević dodavši da trebaju biti izabrana tri vijećnika iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda.