BiH
1

Sjednica ESV: Što prije okončati proces fiskalizacije

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federaciju BiH na današnjoj sjednici, kojoj je prisustvovao i federalni premijer Nermin Nikšić, raspravljalo je o Nacrtu zakona o radu i zaključilo da socijalni partneri na sastanku početkom iduće sedmice pokušaju usaglasiti stavove o određenim odredbama ovog zakonskog rješenja.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber podsjetio je da je na temelju zaključaka oba doma Federalnog parlamenta obavljena sveobuhvatna javna rasprava koja je trajala dva mjeseca. U toku te rasprave date su primjedbe na 120 članova Nacrta od ukupno 181 člana koliko Nacrt sadržava. Sve primjedbe i sugestije, kako je kazao Čamber, koje doprinose poboljšanju teksta su prihvaćene i ugrađene u konačni tekst Nacrta.

Delegacija poslodavaca u ESV je ocijenila da je postignut napredak u odnosu na prednacrt zakona ali i da se u dvadesetak članova uvode nova opterećenja poslodavcima i da o tome treba obaviti dodatne kosultacije.

Delgacija Sindikata u ESV i ovaj put je istakla zahtjev da se zakonom utvrdi da je prije otpuštanja radnika ili proglašavanja tehnološkog viška poslodavac dužan izmiriti obaveze prema radniku.

Vijeće je raspravljalo i o implementaciji Zakona fiskalnim sistemima. Ministar finansija FBiH Ante Krajina je informirao Vijeće da je prema podacima Porezne uprave Federacije sa 3. aprilom ove godine fiskalizirano 57.410 obveznika fiskalizacije s tim da fiskalizacija još nije nije završen proces budući da broj fiskaliziranih uređaja konstantno raste.

Federalni premijer Nermin Nikšić je kazao da se projekt fiskalizacije mora završiti te da će se efekti primjene zakona moći mjeriti tek nakon protoka određenog perioda od potpune implementacije tog zakona.

ESV je podržalo zaključak da se projekt fiskalizacije mora završiti a da socijalni partneri dostave ideje kako unaprijediti ovaj proces da bi se postigli bolji efekti fiskalizacije.

Direktor Porezne uprave FBiH Mithat Arifović informirao je Vijeće da je u prvih pet mjeseci ove godine Uprava prikupila direktnih poreza za 9,39 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Porez na dobit naplaćen je u iznosu većem od 27,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je porez na dohodak naplaćen 1,70 posto manje nego prošle godine", kazao je Arifović.