BiH
0

Sjedinjene Države donirale DGS-u opremu vrijednu 86.000 dolara

FENA
Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Douglas McElhaney uručio je danas u Lukavici donaciju Državnoj graničnoj službi BiH (DGSBiH) u opremi vrijednoj 86.000 dolara.

Radi se o četiri kompleta opreme za otkrivanje skrivene robe, 10 uređaja za otkrivanje radijacije, osam dalekozora za noćno osmatranje i šest digitalnih kamera.

Kako je rekao direktor DGSBiH Vinko Dumančić, ova donacija je još jedan znak velikog povjerenja i potpore koje Vlada SAD-a daje DGS-u.

On je naglasio kako je vrijednost dosadašnjih donacija Vlade SAD-a DGS-u veća od 5,1 milion KM, a da je osim donirane opreme američka vlada pružila i odgovarajuću specijalističku obuku za pripadnike DGS-a.

  • Kao i prethodne donacije i ovu ćemo iskoristiti za sprječavanje ilegalnih imigracija, borbu protiv terorizma, suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje, suzbijanje krijumčarenja oružja, trgovine drogama, ljudima i akciznom robom, odnosno protiv svih vidova prekograničnog kriminala, kazao je Dumančić.

Dumančić je istaknuo i to kako nedavni pokušaj terorističkog napada na službenike DGS-a, kada je pod službeno vozilo postavljena eksplozivna naprava, predstavlja reakciju kriminalnih grupa na dosljednost DGS-a u primjeni zakona i uvođenju reda na granici.

  • Bez obzira na ovakve napade, mi ćemo i dalje dosljedno i energično provoditi nadzor i kontrolu prelaska državne granice, poručio je on.

Ambasador McElhaney je naveo da je Vlada SAD-a imala čitav niz programa u cilju unapređenja sigurnosti bh. granice i građana BiH.

State Department ima poseban program za sigurnost granica, s ciljem sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje, u kojem blisko sarađuju s agencijama pojedinih država kako bi im pomogli da bolje rade svoj posao. U sklopu ovog prograna SAD ponekad donira opremu ili omogućava obuku.

McElhaney je naglasio da DGSBiH ima važnu ulogu u sprječavanju krijumčarenja oružja i tzv. robe dvostruke namjene.

Ova donacija, kazao je on, bit će iskorištena na dva načina. Dio opreme služit će za obučavanje osoblja DGS-a, a drugi dio bit će isporučen operativnim jedinicama za bolje čuvanje granice.

  • Impresionirani smo radom DGS-a i radujemo se daljnjoj bliskoj saradnji, poručio je američki ambasador Douglas McElhaney.