{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjedinjene Države donirale DGS-u opremu vrijednu 86.000 dolara

F
20.12.2006. u 13:27
0
0
Sjedinjene Države donirale DGS-u opremu vrijednu 86.000 dolara
0
Sjedinjene Države donirale DGS-u opremu vrijednu 86.000 dolara
Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Douglas McElhaney uručio je danas u Lukavici donaciju Državnoj graničnoj službi BiH (DGSBiH) u opremi vrijednoj 86.000 dolara.
Radi se o četiri kompleta opreme za otkrivanje skrivene robe, 10 uređaja za otkrivanje radijacije, osam dalekozora za noćno osmatranje i šest digitalnih kamera.

Kako je rekao direktor DGSBiH Vinko Dumančić, ova donacija je još jedan znak velikog povjerenja i potpore koje Vlada SAD-a daje DGS-u.

On je naglasio kako je vrijednost dosadašnjih donacija Vlade SAD-a DGS-u veća od 5,1 milion KM, a da je osim donirane opreme američka vlada pružila i odgovarajuću specijalističku obuku za pripadnike DGS-a.

- Kao i prethodne donacije i ovu ćemo iskoristiti za sprječavanje ilegalnih imigracija, borbu protiv terorizma, suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje, suzbijanje krijumčarenja oružja, trgovine drogama, ljudima i akciznom robom, odnosno protiv svih vidova prekograničnog kriminala, kazao je Dumančić.

Dumančić je istaknuo i to kako nedavni pokušaj terorističkog napada na službenike DGS-a, kada je pod službeno vozilo postavljena eksplozivna naprava, predstavlja reakciju kriminalnih grupa na dosljednost DGS-a u primjeni zakona i uvođenju reda na granici.

- Bez obzira na ovakve napade, mi ćemo i dalje dosljedno i energično provoditi nadzor i kontrolu prelaska državne granice, poručio je on.

Ambasador McElhaney je naveo da je Vlada SAD-a imala čitav niz programa u cilju unapređenja sigurnosti bh. granice i građana BiH.

State Department ima poseban program za sigurnost granica, s ciljem sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje, u kojem blisko sarađuju s agencijama pojedinih država kako bi im pomogli da bolje rade svoj posao. U sklopu ovog prograna SAD ponekad donira opremu ili omogućava obuku.

McElhaney je naglasio da DGSBiH ima važnu ulogu u sprječavanju krijumčarenja oružja i tzv. robe dvostruke namjene.

Ova donacija, kazao je on, bit će iskorištena na dva načina. Dio opreme služit će za obučavanje osoblja DGS-a, a drugi dio bit će isporučen operativnim jedinicama za bolje čuvanje granice.

- Impresionirani smo radom DGS-a i radujemo se daljnjoj bliskoj saradnji, poručio je američki ambasador Douglas McElhaney.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: