Podrivanje Dejtona
125

Sjedinjene Američke Države uvele nove sankcije za bliske saradnike Milorada Dodika

V. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je nove sankcije zvaničnicima iz RS-a, a kako je navedeno ovaj put razlog za to su aktivnosti zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako je naglašeno, ovaj put na listu su uključene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji neustavnog Dana RS-a 9. januara.

"Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinuto zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dvije ključne institucije koje su bile potrebne za mir i stabilnost u regiji", naveli su.

Kako je saopćeno, na listu sankcija stavljen je Branislav Okuka koji je bio blisko uključen u planiranje i provođenje Dana RS-a.

"On je prvobitno bio dio neformalne grupe utjecajnih Dodikovih savjetnika koji su imali proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS-a i fokusirali se na izradu planova za prijenos vlasti s institucija BiH na entitetske. Dodik i Okuka su zajedno radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje zvaničnika bosanskih Srba iz institucija BiH. On je bio i glavni organizator protesta 'Granica postoji' koji su održani u jesen 2023. godine", naveli su.

Sankcionisana je i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS-a.

"Bila je dio organizacionog odbora Dana RS-a te je bila usko uključena u planiranje i izvođenje događaja. Ona je aktivno promovirala masovno prisustvo na obilježavanju Dana RS-a i javno odbacivala upozorenja visokog predstavnika", objašnjavaju.

Treća na listi našla se i Srebrenka Golić, dugogodišnja političarka iz SNSD-a i predsjednica Vijeća naroda RS-a.

"Sastala se sa ostalim sankcionisanim kako bi uspostavila organizacioni odbor za Dan RS-a te je usvojila raspored događaja za proslavu 9. januara", zaključuje se.