Čekajući padavine
6.6k

Sjećate li se? Na današnji dan prije osam godina snijeg je paralizirao Sarajevo

S.H.P.
Na današnji dan prije osam godina, 4. februara 2012. godine, gust snijeg koji je padao od noći prije i nije prestajao cijeli dan zatrpao je Sarajevo i stvorio velike probleme u saobraćaju. Danas, osam godina kasnije, imamo sasvim drugačiju situaciju.

Zbog velikog snijega početkom februara 2012. obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama, a ispitni rokovi pomjereni za narednu sedmicu. U glavnom gradu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi pa su građani uglavnom pješačili.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Tramvaji su se zaglavili u snijegu, a pojedini građani koji su kasno krenuli kući prespavali su u vozilima gradskog prijevoza, jer su sve sporedne ulice potpuno blokirane.

Snijeg je zatrpavao ulice mnogo brže nego su se one mogle čistiti, a u većini gradova od ranih jutarnjih sati sobraćaj je bio blokiran.

Oni hrabriji skakali su s prozora u duboki snijeg, a oni nešto stariji ali i mlađi građani složno su izašli na ulice kako bi očistili ulice grada. Volonteri Crvenog krsta dijelili su im hranu i čaj.

Podsjećamo, u Sarajevu je tog vikenda palo 107 centimetara snijega, a u Mostaru 87 centimetra. Ništa bolje nije bilo ni u Hrvatskoj. U Dalmaciji je snijeg pao u noći 2. februara 2012. godine. U Metkoviću je izmjereno 27 centimetara snijega, a najviše je palo u Vrgorcu - čak 112 centimetara.

U Srbiji je u čak 27 opština proglašeno vanredno stanje, a slično je bilo i u Crnoj Gori.

Ovakvo stanje potrajalo je desetak dana, nakon čega se sve vratilo u normalu.

Danas, osam godina kasnije, iako je kalendarski zima, temperatura je znatno u plusu, a snijega ima samo na planinama. Ipak, meterolozi u narednim danima najavljuju mogućnost snježnih padavina.