Zločin "Osvetnika"
794

Sjećanje na živu lomaču u Višegradu u kojoj je spaljena beba i 56 Bošnjaka Koritnika

Piše: E. A.
Koritnik
Na spomen obilježju ubijenim bošnjačkim civilima u višegradskom naselju Koritnik položeno je cvijeće i proučena Fatiha pred duše ubijenih mještana ovog, danas pustog sela.

Koritnik je tek ovog dana bio mjesto gdje ima ljudi, onih koji su stigli da odaju počast svojim najbližim, koji su nevini ubijeni i zapaljeni u višegradskoj živoj lomači.

Većinu njegovih stanovnika, njih 57, od ukupno 80, pripadnici paravojne formacije Osvetnici kojom je komandovao osuđeni ratni zločinac Milan Lukić odveli su iz Koritnika, a potom ih zapalili u Pionirskoj ulici, u kući Sumbule Zebe. Većina njih je iz porodice Kurspahić, a u živoj lomači u Pionirskoj izgorjela je i najmlađa žrtva, beba od dva dana sa svojom majkom.

Rami Kurspahiću u živoj lomači izgorjeli su otac, majka, sestra, snaha i troje bratove djece od od 9, 11 i 13 godina.

"Bole sve ove godine, a najviše što nikad nismo pronašli njihove ostatke", kaže sa gorčinom i tugom u glasu Ramo.

Huso Kurspahić priča kako su njegove rođake, Osvetnici navodno odveli kako bi ih prevezli autobusima u Olovo, međutim njihovo odredište bila je Pionirska ulica gdje su zapaljeni u višegradskoj živoj lomači.

"Prošlo je 26 godina, a porodice još uvijek traže posmrtne ostatke najmilijih", kaže Huso.

Prema dostupnim podacima u Višegradu je ubijeno blizu 3.000 ljudi, civila bošnjačke nacionalnosti. Najveći broj njih je strijeljan i bačen u rijeku Drinu, sa čuvenog mosta Mehmed paše Sokolovića, pa za Drinu danas preživjeli Višegrađani kažu da je najveća masovna grobnica.

Mnoga od tijela koja su bačena u rijeku okončala su na različitim lokacijama, pa i na lokalitetu Slapa kod Žepe gdje su ih mještani izvlačili i sahranjivali. Najmlađa žrtva pronadjena u Drini imala je 14, a najstarija 84 godine. Upravo u Slapu, na mjestu gdje su sahranjenje žrtve otkriveno je i pomen obilježje sa imenima 135 žrtava.

"Otkrivanjem spomen obilježja pokazali smo da poštujemo svoja stratišta i da ćemo ih stalno posjećivati. Ovo je podsjetnik na vrijeme u kojem su ljudi ubijani bez ikakvog povoda i razloga i mi nesmijemo dozvoliti da se to zaboravi", poručio je Fahrudin Mujkić, predsjednik odbora za izgradnju.