Položeno cvijeće
98

Sjećanje na ubijenu goraždansku mladost: U 1.336 dana opsade ubijeno i ranjeno najmanje 550 djece

E. A.
Potresno je bilo danas na spomeniku ubijenoj djeci Goražda. Povodom 14. maja Dana sjećanja na ubijenu djecu Goražda u periodu od 1992. do 1995. godine okupili su se njihovi vršnjaci različitih uzrasta, od vrtića, do osnovnih i srednjih škola, kako bi odali počast ubijenoj goraždanskoj mladosti.

Zajedno sa brojnim delegacijama položili su cvijeće na spomeniku ubijenoj djeci na platou Centra za kulturu na kojem su ispisana njihova imena.

Priređen je i poseban performans "U tvoje ime govorim" u kojem su učestvovala djeca predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola dok su naglas izgovorena imena 151 ubijenog djeteta u Goraždu. Simbolično mališani su na spomen obilježje položili igračke za svako ubijeno dijete tokom agresije na Goražde.

Spomenik ubijenoj mladosti

  1. maja 1992. godine u ovom je gradu počinjeno prvo ubistvo djece. U tadašnjoj ulici Sandžačkih brigada ispred zgrade su ubijeni 15-godišnji Mirsad Ćulov i 16-godišnja Selvira Suljović. U maju te 1992. godine ubijeno je devetero, a ranjeno 17 djece. Tokom 1992. godine ubijeno je 49, a ranjeno 177 djece.

Tri decenije nakon užasnih događaja u Goraždu odlukom gradskog vijeća Goražde, na inicijativu Amara Imamovića 14.maj proglašen je Danom sjećanja na ubijenu djecu. Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda poručio je da danas nisu potrebna obraćanja političara već učešće svih građana i mladih Goražda.

"U Goraždu je prema dosadašnjim podacima koji su prikupljeni ubijeno najmanje 151 dijete, ali taj broj je sigurno veći. Mi očekujemo da se konačno procesuiraju i kazne počinioci ratnih zločina i začetnici ratnih ideologija", poručio je Imamović.

Dokazani zločin

Od prvog ubistva djece u 1.336 dana opsade Goražda nastavljena su kontinuirana ubistva, a prema podacima ubijeno je i ranjeno više od 550 djece. Značajno je istaći da su među ispisanim imenima ubijene djece na spomen obilježju i imena djeca koja imaju direktnu ili indirektnu vezu sa Goraždem, ali su ubijana i na prostorima drugih općina.

Podsjetimo da je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava 2015.godine objavio knjigu "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992.-1995." čiji je autor Muamer Džananović, a u kojoj su, između ostalog, predstavljeni identiteti i okolnosti zločina za 548 ubijene i ranjene djece u Goraždu.

Najviše djece ubijeno je i ranjeno tokom mjeseca aprila 1994. godine, za vrijeme operacije Zvijezda 94 VRS na Goražde, koja je i počela ubijanjem i ranjavanjem djece. Od 20 ubijene djece za vrijeme te operacije prvi su 30. marta 1994. ubijeni 11-godišnja Medisa Zukić i njen osmogodišnji brat Haris, koji je umro dan poslije od posljedica teškog ranjavanja. Osim 20 djece ubijene u toj operaciji, za nešto manje od mjesec dana koliko je trajala ranjeno ih je 53.

Posljednje ubistvo se desilo 20. augusta 1995. godine, kada su ubijeni Selvedina Džafović (7), Armin Buljubašić (3) i njegova tetična Šejla Užičanin (7).