Protiv zaborava
1.9k

Sjećanje na Srebrenicu živi i u Meksiku: Radnici iz BiH okačili transparent

FENA
Radnici firme GMC-Global Metal Construction koji trenutno rade veliki projekt u meksičkom gradu Montterey, nisu zaboravili BiH i Srebrenicu.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici oni su postavili veliki transparent na zgradi koju grade na kojem piše "Don't forget Srebrenica".

Radnik firme Eldar Čostović je za Fenu kazao da su ovim željeli poslati poruku Srebrenici, da sjećanje na Srebrenici živi i u Meksiku, te da ne zaboravljaju ma gdje bili.

"Nekolicina mojih kolega je na svojim zaštitnim šljemovima ispisala, 'Don't forget Srebrenica, 11.7.1995'. To je tako kružilo nekoliko dana. Nakon toga šef našeg radilišta je napravio transparent koji je već sada vidio veliki broj ljudi. Taj transparent smo okačili na vrh objekta koji radimo", kazao je Čostović.

Transparent je izazvao veliko interesovanje Meksikanaca, a Čostović naglašava da su željeli također kazati svojim radnim kolegama, Meksikancima šta je to Srebrenica, jer su neupućeni u sve ono što se desilo u Bosni i Srebrenici.

"Bit ćemo sretni ako bar malom broju njih objasnimo šta je sve bilo u BiH. Još jednom iz Meksika šaljemo poruku: Don't forget Srebrenica", kazao je Čostović.

Trenutno u Meksiku za GMC-Global Metal Construction radi 30 radnika iz Tešnja i Zavidovića. Čostović je iz Tešnja i posebno vezan za Srebrenicu. Kao učenik medrese ramazansku praksu radio je u Srebrenici, u Potočarima u Memorijalnom centru i svaki 11. juli je za njega posebno emotivan.