BiH
4

Sjećanje na šest beba koje su stradale u požaru: Utjehe neme ni nakon sedam godina

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Sedam godina je prošlo otkako je šest beba tragično stradalo u požaru koji se desio u Dječijem domu "Bjelave".

Tog kobnog 22. aprila 2007.godine živote su izgubili najmlađi štićenici doma "Bjelave": Medina Bostandžija, Al'dina-Dlalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18-oro djece teže i lakše povrijeđeno.

Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Centar, uposlenici Dječijeg doma "Bjelave" su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe odale danas na groblju Vlakovo počast najmlađim štićenicima koji su tragično stradali u požaru.

" Sjećanja su svježa i danas. Šta kazati? Riječi utjehe nema, naše bebe su stradale. To je bila tragedija svjetskih razmjera. Nakon toga smo nastojali raditi savjesno svoj posao. Poučeni iskustvom, naša briga za djecu je veća", kazao je v.d. direktor Dječijeg doma „Bjelave“ Saudin Đurđević.

Dodao je da je trenutno u Dječijem domu „Bjelave“ smješteno 96-oro djece, svih uzrasta, "živimo i s njima smo 24 sata i staramo se da ih izvedemo na pravi put".

Iako trpe i oni zbog trenutne situaciju u KS-u, a i budžet je manji, Đurđević je izrazio nadu da Dom "Bjelave" neće biti zaboravljen, jer je to najranjivija kategorija društva, koja treba podršku zajednice.

Naglasio je da u ishrani, odjeći, priboru za rad ne oskudijevaju, a prihodi od građana, dijaspore su dobri.

"Ove bebe nisu zaboravljene i žive u našim mislima i srcima", kazao je ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić i dodao da će Vlada KS-a i u narednom periodu pomagati Dječiji dom „Bjelave“.

Istakao je da je u planu izgradnja kuće koja će biti posebna organizaciona jedinica pri Domu za djecu bez roditeljskog staranja „Bjelave“ a tu će biti smještena ona djeca koja navrše 18 godina i koja izlaze iz Dječijeg doma „Bjelave“, kao i ona djeca koja su u hraniteljskim porodicama.

Fatiha je proučena i nekadašnjem direktoru Dječijeg doma „Bjelave“ Amiru Zeliću, koji je, kako je Đurđević rekao „izgubio život nakon ove tragedije i on je preselio u istom mjesecu kao i ove naše bebe“.

Naglasio je da je Zelić dao novo ruho ustanovi koju je volio i za koju je živio.