Prije osam godina
47

Sjećanje na proteste u Mostaru kad je zapaljeno šest zgrada javnih institucija

G. Š.
Danas se navršava osam godina od kad su masovni protesti koji su se održavali širom BiH prerasli u dramatične nerede, a u Mostaru je tada zapaljeno šest zgrada u kojima je sjedište javnih institucija.

Nekoliko hiljada demonstranata bilo je i na ulicama Mostara 7. februara 2014. godine, kao podrška ostalim protestnim skupovima širom BiH, kojim su građani izražavali nezadovoljstvo stanjem u zemlji, ali su u jednom trenutku krenuli u (ne)željenom smjeru i završili kao rušilački pohod kroz Mostar.

Zapaljena je Gradska vijećnica, Đački dom u kojem je sjedište Vlade HNK, Gradska uprava te zgrada Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapaljena su i sjedišta HDZ-a i SDA, te više vozila i nekoliko privatnih objekata.

Na nogama su bile sve sigurnosne službe koje su se borile da zaustave nereda, uslijed čega je policija koristila i suzavac.

Dramatičnih požara posebno se sjećaju mostarski vatrogasci koji su se borili s vatrom na više lokacija u centru grada, ali i medicinske službe koje su imale pune ruke posla.

U neredima je uhapšeno više desetaka osoba, a slike dramatičnih prizora poput onih u američkim akcijskim filmovima iz Mostara su obišli svijet.

Zapaljeni objekti su nakon izvjesnog vremena obnovljene, a sjećanje na događaje od prije osam godina i danas među Mostarcima bude strah i nelagodu.