Sabahudin - Dino Bilalović
0

Sjećanje na prerano preminulog košarkaša

Sarajevo-x.com
Polaganjem cvijeća na mezar bh. košarkaške legende, predstavnici Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas su obilježili petu godišnjicu smrti Sabahudina - Dine Bilalovića.

Bilalović je bio najbolji strijelac Evropskog prvenstva u košarci 1993. u Njemačkoj, a na utakmici protiv Latvije je postigao čak 36 koševa i iza sebe ostavio tadašnje velike evropske igrače. Na tom prvenstvu bili smo osmi, što je i najbolji rezultat naše reprezentacije.

Na klupi je bio legendarni Mirza Delibašić, a za reprezentaciju su te ratne godine izgarali: Mario Primorac, Samir Avdić, Nenad Marković, Sejo Bukva, Emir Mutapčić i Dino Bilalović.

On je svoju karijeru sa samo 17 godina započeo upravo u šampionskoj generaciji Bosne, zatim je igrao u Izraelu i Vojvodini. Nastupao je i u reprezentaciji početkom devedesetih na Igrama dobre volje u Sjedinjenim Državama sa Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Žarkom Paspaljem, Dinom Rađom i drugim velikanima košarke.

Bio je bez sumnje jedan od najboljih košarkaša koje je naša zemlja imala, a Dinina veličina i skromnost ostat će vječno u sjećanju svih Bosanaca i Hercegovaca. Pamtit ćemo njegove fenomelane sportske nastupe, kojima je predstavljao našu zemlju u najboljem mogućem svjetlu.