Prigodno okupljanje u Starom Gradu
0

Sjećanje na postrojavanje i zakletve 800 mladića da će BiH braniti životima

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, te prigodnim govorima i recitacijama danas je na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu obilježena 19. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo.

Komandant Prve brigade policije Stari Grad Ismet Dahić u govoru je istakao da se na istom mjestu, ratne 1992. godine postrojilo oko 800 mladih policajaca, koji su tog dana polaganjem zakletve odlučili svojim životima braniti BiH i Sarajevo.

"Živote su u toku rata izgubila 44 pripadnika brigade, dok su mnogi ranjeni. Odlučili smo da s ovog mjesta krene odbrana Sarajeva i tako je bilo. Moramo ići dalje, ali molim našu djecu da nikada ne zaborave ovaj datum", kazao je Dahić.

Cvijeće su položile brojne delegacije, a glumac Miki Trifunov je govorom i recitacijom podsjetio okupljene građane na teška vremena i podsjetio ih da se herojstvo ljudi koji su tada branili BiH nikada ne smije zaboraviti.

Ceremoniji obilježavanja prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je istakao da su prve slike organizovane odbrane BiH došle upravo s Trga Alija Izetbegović.

"Prije 19 godina Sarajevo je bilo u šoku i nevjerici. Grad je bio napadnut, a narod uplašen. Međutim, iako je neprijatelj znao koliko imamo naoružanja, nije znao koliko naš narod može istrajati u borbi za svoju zemlju", rekao je Izetbegović.

Dodao je da nije lako napraviti državu s ljudima koji je ne vole, ali da će na kraju BiH biti cjelovita, pravna država koja pruža sigurnost svakom njenom građanu.