28 godišnjica
33

Sjećanje na poginule talijanske novinare: Stradali snimajući film o djeci žrtvama rata

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti trojici talijanskih novinara Mariju Luchettiju, Dariju D'Angelu i Alessandru Otu, koji su ubijeni 28. januara 1994. godine u Mostaru, dok su snimali film o djeci žrtvama rata, danas je u Mostaru obilježena 28. godišnjica pogibije.

Na mjestu njihove pogibije, gdje je nakon rata postavljena spomen ploča danas su ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza i gradonačelnik Mostara Mario Kordić uz prisustvo građana položili cvijeće i prisjetili se hrabrih medijskih radnika.

Ambasador Di Ruzza je posjetio da su talijanski novinari samo željeli prikazati kako žive djeca u ratom zahvaćenim područjima čime su radili misiju koja je bila važna za cjelokupnu populaciju.

"Oni su s konvojem humanitarne pomoći ušli tada na istočnu obalu Mostara. Bio je dogovoren prekid vatre, međutim to nije ispoštovano. Snimajući, našli su se pod vatrom granata, a jedna od njih ih je nažalost usmrtila. S njima je bio dječak Zlatko Omanović koga su svojim tijelima zaštitili i tako mu spasili život. I Zlatko je bio prvo dijete kojem je pomogla kasnije osnovana fondacija koja nosi njihova imena", rekao je ambasador Di Ruzza.

Ističe da su novinari bili iznimno hrabri i veliki profesionalci, te da su htjeli ukazati na užase rata i bespotrebne podjele, što je bilo važno za cjelokupnu populaciju.

"Italija je bila društveno uključena u praćenje ratnih dešavanja u BiH i dala je svoje srce da pomogne ljudima u BiH, a naši prijatelji to jako dobro znaju. Bila je velika želja da se pomogne svima u teškim trenutcima ovdje, to je poruka koju danas možemo poslati odajući počast novinarima RAI-a.Njihov primjer je nešto što bi trebalo inspirisati sve one koji se bore za pomirenje u BiH, za razvoj ove višemultikulturalne zajednice koja želi, može i hoće da ide prirodnom putu ulaska u Evropsku uniju. Znamo da je politička situacija kompleksna, ali sve ovo ulijeva nadu u bolje sutra. Demokracija i suživot vratili su se u Mostar i to je najvažnije", zaključio je ambasador Italije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je istaknuo kako je tužno ponovo se prisjećati apsurda rata i svega lošeg što desilo u tom vremenu.

"Rat je strašna stvar, a još strašnije je stradanje civila i djece. Težak je to gubitak i za Italiju i za nas. Divimo se njihovoj hrabrosti i žalimo zbog života. Danas šaljemo poruke ljubavi i mira", poručio je Kordić.