{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na Miodraga Žalicu

S
15.12.2008. u 14:35
0
0
Sjećanje na Miodraga Žalicu
0
Sjećanje na Miodraga Žalicu
Na današnji dan, prije 16 godina napustio nas je Miodrag Žalica, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca nakon Drugog svjetskog rata. Tim povodom delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo predvođena ministrom Emirom Hadžihafizbegovićem, položila je cvijeća na humku ovog istaknutog pjesnika, romanopisaca, dramatičara i dugogodišnjeg urednika dramskog programa Televizije Sarajevo.
Miodrag Žalica predstavlja jedinstvenu pojavu u književnom i teatarskom životu Bosne i Hercegovine, kao i jednog od najoriginalnijih dramskih autora. Drama "Zagrljenici“ izvodi se u okviru repertoara SARTR-a, a drama "Posljednji iz kaste strasti“ u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Bavio se i teatarskom kritikom. Objavio je dvije zbirke poezije “Tržnica sna” (1955.) i “Skakavac u fraku” (1961.), zbirku pripovjedaka “Ne crtaj đavola na zidu” (1962.), roman “Goetheov hrast u Buhenvaldu” (1988.) i dvadesetak dramskih tekstova, među kojima “Najljepši dan : jedna noć” (1971.), “Tako dozvaše tajnu” (1973.), “Zagrljenici” (1971.), “U beskraj” (1971.), “Rimski dan/Propericije” (1976.) i druge.

Dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima su Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1972. godine, te Nagrada Društva pisaca BiH 1961. godine za dramu "Ne crtaj đavola na zidu“.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: