{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na Miodraga Žalicu

S
15.12.2008. u 14:35
0
0
Sjećanje na Miodraga Žalicu
0
Sjećanje na Miodraga Žalicu
Na današnji dan, prije 16 godina napustio nas je Miodrag Žalica, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca nakon Drugog svjetskog rata. Tim povodom delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo predvođena ministrom Emirom Hadžihafizbegovićem, položila je cvijeća na humku ovog istaknutog pjesnika, romanopisaca, dramatičara i dugogodišnjeg urednika dramskog programa Televizije Sarajevo.
Miodrag Žalica predstavlja jedinstvenu pojavu u književnom i teatarskom životu Bosne i Hercegovine, kao i jednog od najoriginalnijih dramskih autora. Drama "Zagrljenici“ izvodi se u okviru repertoara SARTR-a, a drama "Posljednji iz kaste strasti“ u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Bavio se i teatarskom kritikom. Objavio je dvije zbirke poezije “Tržnica sna” (1955.) i “Skakavac u fraku” (1961.), zbirku pripovjedaka “Ne crtaj đavola na zidu” (1962.), roman “Goetheov hrast u Buhenvaldu” (1988.) i dvadesetak dramskih tekstova, među kojima “Najljepši dan : jedna noć” (1971.), “Tako dozvaše tajnu” (1973.), “Zagrljenici” (1971.), “U beskraj” (1971.), “Rimski dan/Propericije” (1976.) i druge.

Dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima su Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1972. godine, te Nagrada Društva pisaca BiH 1961. godine za dramu "Ne crtaj đavola na zidu“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: