Prvak drame NP-a
13

Sjećanje na Mihajla Mišu Mrvaljevića

Sarajevo-x.com
Prvak drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Mihajlo Mišo Mrvaljević preminuo je na današnji dan prije dvije godine. Tim povodom delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je cvijeće na njegovu humku na gradskom groblju Vlakovo.

Mišo Mrvaljević rođen je u Parizu 1928. godine. Bio je glumac snažnog temperamenta, eruptivan, a za šezdeset godina rada na daskama sarajevskih pozorišnih scena, ostvario je uspješno i nadahnuto bezbroj uloga u domaćem i stranom repertoaru. Ispočetka je tumačio mlade heroje u dramama i komedijama kao što su Maro (Držićev Dundo Maroje) i Edmund (Šekspirov Kralj Lear). Vremenom je sazrjevajući kao osoba i glumac prešao na tumačenje dramskih karaktera, kreirajući s mnogo unutrašnje vatre, snažno i upečatljivo cijeli niz značajnih uloga: Pintorović (Ogrizovićeva Hasanaginica), Milorad (Nušićev Dr), Medvedenko (Čehovljev Galeb), Pjer Bezukov (Tolstojev Rat i mir), Sobakijević (Gogoljeve Mrtve duše).

Jedan je od osnivača Kamernog teatra 55, te je i na ovoj sceni dao nekoliko zapaženih kreacija. S uspjehom je nastupao na radiju i televiziji, a ostvario je nekoliko uloga u filmovima Hanka, Pod sumnjom, Doktor Mladen, Valter brani Sarajevo. Istakao se i kao neumorni organizator i funkcioner Udruženja dramskih umjetnika Bosne i Hercegovine.