U Sarajevu
30

Sjećanje na legendarnog komandanta Armije RBiH: Talijan je zaboravljeni junak

M. A.
"Mustafa Hajrulahović Talijan – Zaboravljeni junak" naziv je okruglog stola koji je sinoć održan u sali multimedijalnog centra Kovači.

Inicijativa je krenula od ministra za boračka pitanja KS Ismira Juske, a produkcija Haber, dobitnik šestoaprilske nagrade u 2017. godini za doprinos u očuvanju tekovina iz perioda 1992-1995. i odbrani od agresije, imala je čast da realizira ovaj događaj.

"Ovo je samo inicijalni projekt koji prethodi realizaciji knjige i filma na istu temu. Mnogo je junaka koji zaslužuju da se njihova imena na neki način revitaliziraju u kontekstu nemjerljivog doprinosa u najtežem periodu naše domovine i naravno da nam je obaveza permanentno raditi na tome da njihova imena otrgnemo od zaborava. Međutim, mene lično Talijan kao zaboravljeni junak za nijansu boli više od drugih. Ipak sam, između ostalog, bio njegov vojnik tako da ovaj projekt u jednu ruku doživljavam i lično s posebnim senzibilitetom", kazao je Omer Edo Hadrović, izvršni producent produkcije Haber.

Od izlagača su se, između ostalih, obratili uži članovi porodice Mustafe Hajrulahovića Talijana, Vahid Karavelić koji ga je naslijedio na mjestu generala prvog korpusa ARBiH, ministar Jusko i drugi.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS kažu da su uvijek na dispoziciji ovakvim projektima, te je i ovaj put skupa s Općinom Centar bilo generalni pokrovitelj događaja. Prijatelji projekta su bili i JU Fond Memorijala KS, Općina Vogošća, Sarajevo Taxi i restoran Čardak.