{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na kuće u plamenu u Ahmićima

B
26.9.2007. u 16:55
0
0
Sjećanje na kuće u plamenu u Ahmićima
0
Sjećanje na kuće u plamenu u Ahmićima
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva pod šifrom B govorila je o napadu na selo Ahmići koji su u aprilu 1993. godine izvršile jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
“Ujutro 16. aprila 1993. godine, dok smo majka i ja bježale u podrum kuće, vidjele smo da smo opkoljeni. Pet vojnika u maskirnim uniformama sa obilježjima HVO-a, ‘Džokera’ i ‘Vitezova’ ušlo je za nama u podrum. Tražili su muškarce i rekli nam da idemo u Zenicu, jer je to ‘naša država, Alijina država’”, prisjetila se svjedokinja B.

Državno tužilaštvo tereti Paška Ljubičića da je kao zapovjednik IV bojne Vojne policije HVO-a učestvovao u “planiranju i izvođenju napada na gradove i okolna sela u Lašvanskoj dolini”. Prema navodima optužnice, 16. aprila 1993. godine pripadnici Vojne policije HVO-a i “Džokera” napali su sela Ahmiće, Nadioke, Piriće i Šantiće. Prilikom napada na Ahmiće većina stanovništva je poubijana i prognana, a njihova imovina uništena.

“Vojnici su nam naredili da izađemo iz kuće i krenule smo, zajedno s drugim ženama i djecom, prema Vitezu. Vidjela sam dim i kuće kako gore. Na putu do sela Pirići vidjeli smo vojnike u crnim i maskirnim uniformama”, istakla je svjedokinja B. Kolona prognanih zaustavila se u ovom selu, gdje su zadržani u jednoj kući.

Kako je B rekla, iz te kuće svi su 18. aprila 1993. godine, “po naredbi izvjesnog Vidovića”, krenuli prema “školi u Dubravici”, gdje su ostali sve do 1. maja iste godine.

“Oko škole sam vidjela iskopane rovove. Dočekala su nas dva vojnika i počela nas razdvajati – žene s malom djecom u jednu prostoriju, a ostale u sportsku dvoranu, gdje sam otišla i ja s majkom. Vojnici su dolazili i odvodili iz dvorane muškarce na kopanje rovova, a kasnije sam saznala da su izvodili žene iz druge prostorije. Valjda na silovanja”, rekla je svjedokinja B.

U unakrsnom ispitivanju nije mogla potvrditi da je vidjela da je neko zlostavljan, premlaćen ili silovan za vrijeme dok je bila zatočena u školi, do 1. maja 1993.

Civili iz škole, kako tvrdi svjedokinja, uz posredstvo Crvenog križa autobusima su prebačeni u Zenicu, na dio teritorije koju je u tom trenutku kontrolisala Armija BiH.

Nastavak suđenja je 8. oktobra 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: