|

Sjećanje na heroje odbrane Sarajeva i BiH

Sjećanje na heroje odbrane Sarajeva i BiH
88
F
FENA
27.7.2014. u 14:49
51
komentara
88

dijeljenja
1/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen-obilježju na Kobiljoj Glavi i Centralnom spomen-obilježju u Vogošći, te obilaskom sarajevskih mezarja i grobalja danas je obilježena 21. godišnjica odsudne bitke za odbranu brda Žuč i pogibije ratnih komandanata i heroja odbrane BiH Envera Šehovića i Zahira Panjete, kao i njihovih suboraca.
Kako je za Agenciju FENA kazao Salko Hajdarević, jedan od komandanata s ratišta na Žući, u odsudnim bitkama za tu strateški veoma značajnu teritoriju tokom jula 1993. godine živote je položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade (mtbr.) Prvog korpusa Armije RBiH.

Uz prisjećanje na te, za odbranu Sarajeva sudbonosne dane, Hajdarević je potcrtao neophodnost čuvanja sjećanja na najzaslužnije sinove BiH, koji su vlastitim primjerom i nesebičnim žrtvovanjem svjedočili istinske vrijednosti u odbrani BiH i njenog glavnog grada.

Istim povodom, danas je na Žuči, lokalitetu Golo brdo upriličen historijski sat na kojem su, također, evocirana sjećanja na herojski put branitelja Sarajeva i njihovih proslavljenih komandanata.

Komandant Prve slavne mtbr. Enver Šehović (1967.) poginuo je 27. jula 1993. godine tokom najžešće bitke za odbranu Žuči na svom komandnom mjestu u selu Jezera kod Sarajeva. Istog dana od iste granate ispaljene s agresorskih položaja poginuo je i Zahir Panjeta (1960.), komandant Prvog bataljona ove brigade.

Enver Šehović je odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a posthumno mu je 1994. godine dodijeljeno najviše odlikovanje RBiH - Orden heroja oslobodilačkog rata i čin brigadira Armije RBiH.

Zahiru Panjeti je, također, posthumno 1996. godine dodijeljeno najviše ratno priznanje Zlatni ljiljan.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...