"Žena-žrtva rata"
0

Sjećanje na genocid u Višegradu

FENA
Užički korpus pod komandom pukovnika Dragoljuba Ojdanića je s vojnim formacijama iz Srbije i Crne Gore tzv."Arkanovcima" i "Belim Orlovima" prije 17 godina, 15. aprila 1992., ušao u Višegrad kada su uspostavili kontrolu nad lokalnim institucijama, podsjetilo je Udruženje "Žena-žrtva rata".

U njegovoj pratnji su bili kapetan Borko Glavinić, komandant kasarne Uzamnica, Branislav Savić, predsjednik SDS-a u Višegradu, Risto Perišić, ratni načelnik SUP-a, i mnogi drugi koji su počinili zločine protiv Bošnjaka.

"Dužni smo se sjetiti onih kojih više nema u Višegradu. Dužni smo odlučiti se da će Višegrad sutra opet postati dom Bošnjaka, kakav je bio kroz stoljeća, uprkos genocidima, stoljećima organiziranim iz Republike Srbije, uprkos sljepoći Evrope", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja su podsjetili da se radi o ljudskim pravima, o pravima ljudi koji stoljećima gledaju u vrata pakla kazavši da u Evropi, nigdje po svijetu, nema grada kao Višegrad, koji već više od 200 godina gleda u vrata pakla preko rijeke Drine.

Užički korpus je ušao u Višegrad pod krinkom uvođenja reda i mira, da bi se 19. maja 1992. povukli u Vardište i presvukli u "Orlove", "Arkanovce", "Šešeljevce" i formirali svoje četničko-genocidne brigade "Beli orlovi", "Osvetnici" i "Garavi sokak".

Nakon toga uslijedilo ubijanje Bošnjaka čija su trupla bačena u rijeku Drinu.

"Drina je danima tekla krvava. Oko 3.000 Bošnjaka civila je pobijeno, od toga više od deset posto bila su djeca. Tako se radi genocid u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta", rečeno je u saopćenju.