25. godišnjica
3

Sjećanje na formiranje TO RBiH: Ne smijemo stati u borbi za jedinstvenu BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Teritorijalna odbrana RBiH (TO RBiH) kao jedina legalna i legitimna oružana sila u BiH početkom aprila 1992. godine dala je nemjerljiv doprinos formiranju ratnih jedinica i komandi koje su tada stale u odbranu neovisnosti i cjelovitosti BiH, te tako stvorila pretpostavke za formiranje Armije RBiH.

Istaknuto je to danas na svečanoj akademiji, upriličenoj u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH u povodu obilježavanja jubilarne - 25. godišnjice i Dana TO RBiH, uz podsjećanje na historijsku i stratešku Odluku Predsjedništva RBiH od 8. aprila 1992. godine kojom TO proglašena jedinom legitimnom oružanom silom/snagom u BiH.

Sudionike akademije pozdravio je predsjednik Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije TO Fadil Alihodžić, potcrtavajući ulogu i značaj TO u odbijanju prvih agresorskih udara na BiH i detaljno elaborirajući njenu organizacijsku strukturu i razvoj.

"TO RBiH je bila jedan od važnih državotvornih faktora, a njeni štabovi i komande su uspjeli u nevjerovatno kratkom vremenu i u najtežim okolnostima već ustrojene brigade i niže jedinice, po Odluci Predsjedništva RBiH kao vrhovne komande, do kraja augusta 1992. godine transformisati u Armiju RBiH", kazao je Alihodžić.

U osvrtu na aktuelnu situaciju, ocijenio je da je BiH već duže vrijeme taoc destrukcije i samodestrukcije iznutra od onih snaga koje ne vole BiH i koje održavaju stalne tenzije neslaganja i straha.

"Ne smijemo se predati i stati u borbi za jedinstvenu, cjelovitu BiH, državu njenih naroda i građana Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih", istaknuo je Alihodžić, uz poruku da će sve proći, a da Bosne i Hercegovine ima i da će je biti, te da je to njena povijesna sudbina.

Između ostalih, čestitke povodom 25. godišnjice TO RBiH uputio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, naglašavajući da je TO nukleus osnivanja Armije RBiH, te pozdravljajući pritom sudionike svečanosti i sve one koji su se angažirali u odbrani BiH i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Pozvao je na jedinstvo i maksimalan angažman sviju koji mogu doprinijeti poboljšanju ukupnog stanja u BiH, protiveći se, istovremeno, smutnjama i svojevrsnom rivalstvu unutar boračke populacije, čime se dovode u pitanje zasluge onih koji su dali veliki doprinos razvoju Armije i države BiH.

Svečanost, kojoj su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, bila je prilika za uručivanje priznanja istaknutim pojedincima, zaslužnim za afirmiranje i njegovanje tradicija TO RBiH i Armije RBiH.

Akademija povodom godišnjice TO RBiH propraćena je i prigodnim umjetničkim programom u sklopu kojeg je nastupio doajen bh. glumišta Josip Pejaković izvedbom njegove iznimno popularne monodrame "On meni - nema Bosne".

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice ustroja TO RBiH danas su brojne delegacije, predvođene udruženjem koje baštini tradicije TO, pohodile Šehidsko mezarje "Kovači", spomen-obilježje "Vječna vatra" i harem Alipašine džamije, gdje su položili cvijeće i odali počast šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima TO i Armije RBiH.