16. godišnjica pada mosta
0

Sjećanje na dan kad je srušen simbol Mostara

Sarajevo-x.com
Devetog novembra u 10 sati i 16 minuta Mostar je pogodila stravična vijest - srušen je Stari most, ponosni kameni luk koji je stoljećima spajao obale grada. Dan ranije, 8. novembra vojska Hrvatskog vijeća obrane započela je sa granatiranjem mosta, ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, koji se sljedeći dan potpuno uništen.

Čuveni Most, simbola Mostara i Hercegovine, izgrađen između 1557. i 1566. godine, djelo je turskoga graditelja Hajrudina, istanbulskom arhitekte i učenik čuvenog Mimara Sinana. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha Sulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao. Međutim, nema ni podatka da je Hajrudin ikad vidio svoj most.

Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20 metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakterističan je po tankom i elegantnom obliku: profil mosta je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana zavisno od sunca.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, most je djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA, a srušen je 9. novembra, nakon nekoliko dana granatiranja i terorisanja Mostara.

Više od četiri godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju vodi se proces protiv Slobodana Praljka i ostalih pet čelnika tzv. Herceg-Bosne optuženih za zločine nad Bošnjacima, za rušenje Starog mosta. Bivši general HVO-a Praljak je 2004. godine za Slobodnu Dalmaciju izjavio: "Stari most je bio vojni objekat, a vojni objekat u ratu, bez obzira na njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, može biti srušen."

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su najviše novca dale turska i talijanska vlada.

Ceremoniji otvaranja, osim Mostaraca prisustvovale su i brojne zvanice iz cijelog svijeta, koje su uz nastup orkestra, horova, solista, igrača, baletskih umjetnika, te spektakularni vatromet proslavile ponovno spajanje mostarskih obala.

Danas je u Mostaru simboličnim padom dvojice skakača Semira Kazazića i Armana Pehilja obilježena 16. godišnjica rušenja Starog mosta. Kao i prethodnih godina, djeca mostarskih škola simbolično su bacili ljiljane u Neretvu.