Čovjek koji je volio BiH
39

Sjećanje na Ashdowna: Na njegovom grobu ne postoje nikakve titule osim "visoki predstavnik u BiH"

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Liberalno demokratska stranka BiH i Liberalni forum danas su u Sarajevu održali skup posvećen sjećanju na Paddyja Ashdowna u povodu godišnjice njegove smrti.
Kako je rečeno, bio je to čovjek koji je volio BiH i u njoj se pojavio već početkom rata.

Hasib Salkić, predsjednik LDS-a, kazao je da je Ashdown u BiH došao na funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice potpuno svjestan međunarodnog konteksta sukoba u bivšoj Jugoslaviji te da je bio u prilici lično se uvjeriti u sva događanja i užase rata i agresije na BiH.

"Razgovarao je puno sa Rasimom Kadićem i ostalima u LDS-u jer mu je ova stranka bila prva adresa. Razgovarao je i sa Izetbegovićem i Karadžićem i to je poslužilo da mu stvari budu potpuno jasne i da kao neki emisari koji su okrenuli pravac borbe, i on tok historije ovdje u BiH okrenuo tako da je korigovao stavove vlade Velike Britanije, utjecajne u ovom području, i osigurao da tok zbivanja u BiH bude nešto drukčiji u tom periodu", istakao je Salkić.

Ti razgovori učinili su, smatra on, da Ashdown sebe potpuno osposobi da veoma korektno i dobro, u korist građana BiH i same BiH obavlja posao visokog predstavnika

"On je postigao krucijalna dostignuća za njen opstanak ujedinjujući vojsku, formirajući Upravu za indirektno oporezivanje, smještajući fiskalne prihode na nivo države i druge aktivnosti koje su krucijalne za BiH pa mi u Liberalima volimo reći da je historija prije Ashdowna u BiH jedno, a poslije nešto ipak drugo. BiH je zbog njega u boljoj poziciji nego što je mogla biti", istakao je predsjednik LDS-a.

Ashdown je funkciju visokog predstavnika obavljao od 2002. do 2006. godine i slovio za izuzetno principijelnog diplomatu.

Predsjednik Liberalnog foruma BiH Danijal Hadžović je, govoreći o doprinosu Paddya Ashdowna provođenju Dejtonskog sporazuma, kazao da je njegov doprinos bio, s jedne strane u provođenju, ali isto tako i u unapređenju Dejtonskog sporazuma, zato što je prema Aneksu 10. Dejtona, visoki predstavnik tumač Dejtonskog sporazuma.

Međutim, kasnije, u skladu sa bonskim ovlaštenjima iz 1997. godine, visokom predstavniku su date ovlasti da on nameće zakone, smjenjuje određene političare, daje amandmane na Ustav itd.

"To je obilato koristio Paddy Ashdown koji je u svom mandatu, u manje od četiri godine, postao rekorder po broju korištenja bonskih ovlasti. U tom smislu, Paddy Ashdown je nametao broje reforme i zakone koji su išli u pravcu jačanja države BiH, jačanja državnog nivoa vlasti i njegovih ovlasti", naveo je Hadžović.

Također je, dodao je on, nastojao u društvu stvoriti atmosferu međusobne saradnje, tolerancije među političarima, oštro sankcionišući sve one političare i politike koje su njegovale neke politike iz ratnih 90-tih i koje su nastojale zaustaviti reformski proces u BiH.

Hadžović je kazao da je Ashdown započeo "jedan vrlo uspješan i plodonosan reformski proces u BiH".

"Međutim, taj proces je ostao nezavršen i nakon odlaska Ashdowna iz BiH mi smo dobili jedan drugačiji politički trend, a to je trend naglog smanjenja interesa međunarodne zajednice, prije svega zapadnih sila, za BiH", smatra Hadžović.

Predsjednik LIBSEEN-a Roman Jakič je kazao da je Ashdown bio veliki zagovornik liberalno-demokratskih vrijednosti, ne samo u Engleskoj nego u cijeloj Evropi.

Potpredsjednik LDS-a BiH Zlatko Hurtić je istaknuo da je Paddy Ashdown, prije svega, bio "veliki zaljubljenik Bosne i Hercegovine". Po njegovim riječima, iako se radilo o iskusnom diplomati nije se libio reći da voli BiH i njene ljude.

"Poruka njegove supruge Jane jeste da se zahvaljuje što mi čuvamo uspomene na Paddyja, zahvaljuje se za organiziranje ovog skupa. Zamolila je da prenesemo javnosti želju Paddyja Ashdowna, koju je izrekao u posljednjim trenucima života, a to je da njegovom nadgrobnom spomeniku koji je već postavljen, ne stoje nikakve titule, ni lorda, ni barona, koje je on imao, nego samo jednostavno 'Paddy, visoki predstavnik u BiH'. Danas je prilika da mu se zahvalimo i da kažemo da ćemo ga pamtiti", kazao je Hurtić.

Liberalno-demokratska stranka i Liberalni forum su podržali inicijativu Međunarodnog liberalnog pokreta da se uspostavi fondacija Paddy Ashdown i to će, rečeno je, podržati u BiH.