Duh prošlosti
699

Sjećajući se Keme i Davorina: Ispred FIS-a snimljen remake spota "Pismo prijatelju"

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana Manifestacija "Pismo prijateljima" u čast sarajevskih velikana Kemala Montena i Davorina Popovića. jedinstven trenutak je iskorišten za snimanje remakea spota za poznatu antiratnu pjesmu "Pismo prijatelju".

Neobičan skup nekih od najvećih imena sarajevske glumačke i muzičke scene desio se u organizaciji Grada Sarajeva i kultnog prostora FIS-a, odnosno u Spomen parku Mirze Delibašića i Davorina Popovića.

Kako je najavljeno, ovo okupljanje je savršena prilika da se napravi remake spota koji je snimljen 1992. godine.

Među onima koji su odlučili posvetiti nedjeljno poslijepodne Mirzi i Davorinu bili su Želimir Altarac Čičak, Abdulah Sidran, Abdulah Skaka, Dražen Žerić Žera, Ismet Arnautić, Miki Trifunov i mnogi drugi.

Trifunov se prisjetio značaja i simbola pjesme koja je nastala u najtežim trenucima za glavni grad BiH.

"Imali smo tu moralnu vertikalu. Ne možeš ostati miran na ono što se dešava. To je bilo spontano i nije bilo planirano", rekao je Trifunov prisjećajući se snimanja spota za pjesmu "Pismo prijatelju".

Okupljeni ispred FIS-a, koji je prije rata bio simbol i okupljalište veličina kakvi su upravo i bili Kemal Monteno i Davorin Popović, imali su priliku pogledati i dva filma o dvojici muzičara.

Podsjetimo, stihove pjesme "Pismo prijatelju" napisao je Zlatan Fazlić Fazla. Kemal Monteno rođen je 17. septembra 1948. u Sarajevu, a Davorin Popović 23. septembra 1946.