Reakcija iz Sindikata
32

Sivro zahtijeva propis o zapošljavanju u Institutu koji se planira osnovati

M.A.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom odluke Skupštine Kantona Sarajevo da se na narednoj sjednici, koja će se održati 15. jula, razmatra pitanje osnivanja Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, regirao je Saudin Sivro iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.
Naime, u pismu upućenom premijeru KS Edinu Forti, a koje potpisuje Sivro, traži se odgovor na pitanje da li je ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić konsultirana u vezi s ovim pitanjem i je li donijela bliži propis o sporazumnom zasnivanju radnog odnosa za 21 radnika koji je planiran biti uposlen u Institutu.

Također, iz Sindikata traže i to da u skladu sa svojim nadležnostima premijer Edin Forto i Vlada KS poduzmu odgovarajuće aktivnosti kako bi resorni ministar donio prethodno navedeni propis te se na taj način osigurala dosljedna primjena Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS.

Napominju da je članom 119. stavom 20. navedenog zakona propisano i to da će ministar prilikom donošenja svih akata koji tretiraju problematiku iz nadležnosti sindikata konsultirati njihove predstavnike kako bi se donosile zajedničke odluke.

Naime, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja imat će sličnu ulogu kao Prosvjetno-pedagoški zavod, ali s nekim dodatnim zaduženjima. Kako se navodi u obrazloženju Vlade KS, dosadašnji Prosvjetno-pedagoški zavod nije u potpunosti odgovorio na dinamične potrebe obrazovnog sistema u KS i posljednjih godina egzistira na margini obrazovne zajednice.

No, Sivro je izrazio nezadovoljstvo idejom preuređenja rada PPZ-a.