Kritike za Vladu KS
56

Sivro: Učitelji postaju pisari, na nas se vrše pritisci i prijete nam otkazima

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro kazao je kako je odluka MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani održavanje protesta nedemokratska i loša poruka društvu.

Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja danas je održao press konferenciju na kojoj su im se pridružili brojni sindikalisti iz BiH i regiona, ali i Turske.

Došli su kako bi dali podršku prosvjetarima u Kantonu Sarajevu nakon što je MUP KS odnosno Uprava policije MUP KS po želji vlasti zabranila održavanje protesta prosvjetnih radnika.

"Nikada nije doneseno ovako rješenje i ovo je presedan i jedno nedemokratsko rješenje. Mi smo odlučili u Sindikatu kao osobe koje poštujemo pravni sistem ove zemlje i da ispoštujemo to rješenje i mi ćemo nastaviti našu borbu u drugim sferama. Ono što nas kao građane, kao ljude koji žive ovoj zemlji, posebno zabrinjava, jeste da se Vlast u Kantonu Sarajevo deklarativno zalaže za demokratiju. Mi postajemo o društvu u kojim se zabranjuje jasno iskazivane bilo kakvog neslaganja ili nezadovoljstva zbog odluka Vlasti KS. Ova zabrana definitivno nije dobra poruka koju šaljemo kao društvu", rekao je Sivro.

Podsjetio je kako je Vlada KS 5. marta na telefonskoj sjednici usvojila pedagoške standarde uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stava da mnoge stavke nisu urađene onako kako to odgovara učenicima i njihovim učiteljima.

"Skandalozno je da su nam ukinuli iz važećih standarda jasno ono što piše, to je da nastavni čas koji traje 45 minuta u radnoj sjednici se računa kao 1 sat od 60 minuta, to niko i nikada nije uradio. To je tekovina u obrazovanju ovoj zemlji i to je stečeno pravo prije nego što je nastao naš sindikat, to je pitanje, dostojanstva i priznanja našoj profesiji", kazao je Sivro.

Osvrnuo se na posebno sporne stavke koje je usvojila Vlada 5. marta.

"Evidentno je da se u obrazovanju povećava obim administracije, te da učitelji postaju pisari. Izdvojit ćemo samo nekoliko stavki i standarda koji vlada usvojila 5. marta. Potpuno su ukinuli plaćanje realizacije tri više programa predmetne nastave i priprema za izvođenje terenske nastave u okviru radne sedmice, potpuno su ukinuli smanjenje norme razrednicima za jedan nastavni čas, a trebali su povećati sa tri ili četiri časa tu stavku", dodao je Sivro.

Istakao je da se početkom januara, ove godine, 2014 radnika, u osnovnih školama se putem ankete izjasnilo da stavke, odnosno, poglavlja P3, P4, sada važećih standarda se ne brišu i da se zadrže prava koja su prosvjetni radnici 2018. godine nakon protesta imali u pedagoškim standardima.

"Sve su bacili u kantu za smeće. Išli su do te mjere da su socijalne radnike, koji su zaposleni prije godinu i po dana napravili tehnološkim viškom. Sekretarima škola i ostalim radnicima povećali su obim poslova. Mi mjesecima govorimo o njihovim nezakonitostima, šteti koji nanose svima, katastrofalnim promjenama u obrazovanju koji su donijeli, a oni izbjegavaju socijalni dijalog neuvažavajući mišljenje oko 5.000 prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo. Pokušavaju nas u javnosti ocrniti, pričaju našim platama, vrše svakodnevne pritiske na nas, nezakonito nam umanjuje plate, prijete nam otkazima, počeli su sa disciplinskim postupcima, jednostavno rečeno uništavaju ne sama prosvjetne radnike, uništavaju obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo, uništavaju generacije koje dolaze", istakao je Sivro.

Prisutnima su se obratio i predsjednik Sindikata prosvjetnih radnika Crne Gore Radomir Božović, Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke BiH Edina Čomić.

U ime Sindikata hrvatskih učitelja obratila se Sandra Kimovec, ispred Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije Nezavisnost obratio se David Mandić te Stojko Ramov, dopredsjednik Samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Sjeverne Makedonije.

U ime Konfederacije sindikata MEMUR SEN iz Turske obratio se Ahmet Gok, zamjenik predsjednika.

Svi zajedno su dali podršku prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevu i izrazili zabrinutost zbog poteza Vlade Kantona Sarajevo.